Prawdopodobieństwo
Ukośnik: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby
parzystej lub podzielnej przez 3.
Obliczyłem, że Ω = 512, parzyste = 256, podzielne przez 3 = 86.
| | 170 | | 171 | |
Prawdopodobieństwo wyszło mi |
| , a powinno |
| i nie rozumiem dlaczego :s |
| | 256 | | 256 | |
8 sty 21:06
Ukośnik: Ktoś coś wie?
8 sty 21:50
PW: A co to jest Ω?
8 sty 21:58
Pytający:
Ω − liczby dziesięciocyfrowe o cyfrach ze zbioru {0,1}
|Ω|=2
9=512 // pierwszą cyfrą nie może być 0
A − parzyste
B − podzielne przez 3
A∩B − parzyste podzielne przez 3
|A|=2
8=256 // pierwsza cyfra 1, ostatnia 0, pozostałe dowolnie (0 lub 1)
| | | | | | | |
|B|= | + | + | =36+126+9=171 // pierwsza cyfra 1, na pozostałych pozycjach 2 lub 5 |
| | | | |
lub 8 jedynek
| | | | | | | |
|A∩B|= | + | + | =28+56+1=85 // pierwsza cyfra 1, ostatnia cyfra 0, na pozostałych |
| | | | |
pozycjach 2 lub 5 lub 8 jedynek
| | |A|+|B|−|A∩B| | | 256+171−85 | | 171 | |
P(A∪B)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 512 | | 256 | |
8 sty 22:08
Ukośnik: Już rozumiem, dzięki Pytający
8 sty 22:17
Mila:
1,x
1 x
2 x
3,x
4,x
5,x
6,x
7,x
8,x
9− kolejne cyfry liczby 10−cyfrowej
|Ω|=2
9
A− otrzymano liczbę parzystą( cyfra jedności 0)
1,x
1 x
2 x
3,x
4,x
5,x
6,x
7,x
8,0
|A|=2
8=256
B− otrzymano liczbę podzielną przez 3⇔mogą byc 2 lub 5 lub 8 jedynek
1,x
1 x
2 x
3,x
4,x
5,x
6,x
7,x
8,x
9
A∩B liczba jest parzysta i podzielna przez 3
1,x
1 x
2 x
3,x
4,x
5,x
6,x
7,x
8,0
|A∪B|=256+171−85=342
| | 342 | | 171 | | 171 | |
P(A∪B)= |
| = |
| = |
| |
| | 29 | | 28 | | 256 | |
============================
8 sty 22:22