geometria analityczna
silly goose: Mam dwa punkty należące do jednego okręgu B(−2,6) i A(5,5),
jak naleźć xc punktu C(xc, −3), który również należy do tego okręgu?
15 kwi 13:06
janek191:
( x + 2)2 + ( y − 6)2 = r2
( x − 5)2 + ( y − 5)2 = r2
( x − xc)2 + ( x + 3)2 = r2
15 kwi 13:51
janek191:
III równanie
(x − xc)2 + ( y + 3)2 = r2
15 kwi 14:08
och&ach:

1/ środek S(x,y) leży na symetralnej odcinka AB
napisz równanie tej symetralnej
......
s: y=7x−10 to S(x, 7x−10)
2/wyznacz S z równości : |AS|
2=|BS|
2
......
S(−1.−3) i |AS|
2=r
2 ⇒ r=10
to |SC|
2=r
2
......
(x
C+1)
2= 100
.......
x
c= 9 lub x
c= −11
15 kwi 14:35
silly goose: |AS|2=|BS|2 co to za równość?
15 kwi 15:10
och&ach:
|AS|
2=|BS|
2= r
2
15 kwi 15:11
chichi:
Taki czytelny rysunek, a Ty jeszcze pytasz skąd ta równość ehh..
15 kwi 15:13
och&ach:
15 kwi 15:13
chichi:
15 kwi 15:14
och&ach:
15 kwi 15:14
silly goose:

nie wiem jak wyznaczyć S nie widze tego
15 kwi 16:22
chichi:
@
Eta źle wyznaczyła równanie prostej na której znajduje się środek okręgu, więc poprawię:
| | 1 | | 3 | | 11 | | 11 | | 21 | |
aAB=− |
| ⇒ aOS=7 ∧ S=( |
| , |
| ) ⇒ |
| = |
| +b ⇒ b=−5 ⇒ yOS=7x−5 |
| | 7 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 kwi 16:41
chichi:
Tych okręgów jest nieskończenie wiele, nie da się jednoznacznie wyznaczyć x
c
15 kwi 17:20
15 kwi 17:36
chichi:
@
Mila teraz widzę, że to jest to zadanie, ale autor postu nie podał danych, które
jednoznacznie pozwalają wyznaczyć ten okrąg, stąd mój wpis z 17:20 jest prawdziwy
15 kwi 18:38
Mila:
Zauważyłam

Ja domyśliłam się, bo wczoraj było podobne pytanie.
15 kwi 19:08
chichi:
No ja rozwiązywałem tamto zadanie, ale tyle się tych zadań robi, że trudno je wszystkie
spamiętać, dopiero Twój link mi przypomniał
15 kwi 19:19
Mila:
Właśnie kilka osób rozwiązywało to zadanie więc ja zrezygnowałam z niego,
ale wczoraj było pytanie dotyczące tego zadania, to rozwiązałam i dałam wskazówki,
co wystarczyło.
15 kwi 19:28
chichi:
Tak to jest jak się wkleja wybrakowane polecenia...
15 kwi 19:29
silly goose: przepraszam, myślałam, że tylko to jest mi potrzebne..... : / ale dalej nie wiem jak to
policzyć
15 kwi 21:20
Mila:

A=(5,5), B=−2,6) to obliczyłaś?
1) okrąg opisany na ΔABC jest styczny do prostej y=−3 w punkcie C.
Promień jest prostopadły do y=−3 w punkcie styczności.
S=(x,y) − środek okręgu opisanego na ΔABC i S leży na symetralnej odcinaka AB
Symetralna AB− zbiór punktów jednakowo odległych od punktów A i B⇔
(x−5)
2+(y−5)
2=(x+2)
2+(y−6)
2⇔
y=7x+5
Punkt C=(c,−3) pierwsza wsp. punktu S też jest równa c.
S=(c,7c−5), A=(5,5)
|AS|=|CS|
(c−5)
2+(7c−5−5)
2=(c−c)
2+(7c−5+3)
2
c=1 lub c=121
C=(1,−3) lub C=(121, −3)
15 kwi 21:58
silly goose: tak punkty A, B obliczyłam sama, dziękuje bardzo za wytłumaczenie
16 kwi 00:34