geometria analityczna, wyznacz wierzchołki trójkąta abc
qubik14: Odległość każdego z wierzchołków A i B trójkąta ABC od punktu K=(3,16) jest równa 5√5, a
odległość tych wierzchołków od punktu L=(−2,−19) jest równa 25. Okrąg opisany na trójkącie ABC
jest styczny do prostej y=−3 w punkcie C. Punkt A znajduje się w pierwszej ćwiartce układu
współrzędnych. Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC.
Wyznaczyłem współrzędne A (37−7y; y) no i C (x,−3), ale nie mam pojęcia co dalej.
14 kwi 19:21
14 kwi 20:10
Mila:
Podpowiedź
1) wsp. A i B wyznaczasz z układu równań:
(x−3)2+(y−16)2=(5√5)2
(x+2)2+(y+19)2=252
2) S=(c1, c2))− środek okręgu opisanego na ΔABC
Punkt S leży na symetralnej odcinka AB
Napisz równanie symetralnej AB
C=(c1,−3)
|AS|=|CS|
Pisz , jeśli będą kłopoty.
14 kwi 20:24
qubik14: dziękuje bardzo, wszystko już teraz wyszło
14 kwi 21:07
Mila:
To pięknie
14 kwi 21:14