Pole obszary - całki
Patryk: Cześć

Mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób podzielić obszar ograniczony podanymi funkcjami żeby
dało się policzyć jego pole?
y =
√2x+1, y = −
√2x+1, y = x−1
Próbowałem podzielić je "pionowo" żeby otrzymać obszary od −1/2 do 0 i od 0 do 1, ale wyszedł
mi zły wynik.
Z pierwszego obszaru pole 1/2 a z drugiego 1/3*
√27 + 1/2
14 kwi 23:04
14 kwi 23:07
Patryk: Oj, my błąd, powinienem dać koniec zakresu 4 w drugim. Niedopatrzenie... dzięki
14 kwi 23:08
Patryk: W tym linku na stronie powinno byc chyba w drugiej całce −x+1 zamiast −x−1? Pomylone znaki...
14 kwi 23:14
luui: Pomylone
14 kwi 23:18
jc:
2x=y
2−1
x=y+1
punkty przecięcia.
y
2−1=2(y+1)
(y−1)
2=4
y=3 lub y=−1
14 kwi 23:18