.
xyz: Pole powierzchni ograniczone funkcjami y2=2x+1 x−y−1=0. Robiąc rysunek funkcja z góry to
+−√2x+1, granice całkowania to x=−1/2, x=4 Pytanie jak to rozwiązać, tzn jak zapisać całkę?
Robiąc to ∫4 −1/2 (√2x+1−x−1) Pole wychodzi mi 5+5/8, wynik prawidłowy to 5+1/3
Podejrzewam, ze robię błąd gdzieś z tą funkcją y2=2x+1. Robiąc to jakby na odwrót tzn. jak
granice całkowania przyjmuje po osi y, to wychodzi mi 5+1/3
11 gru 21:12
luui:

Dodajesz pole obszaru, którego nie powinieneś.
Pole =
−1/2∫
0 2
√2x+1 dx +
0∫
4 √2x+1−x−1 dx
11 gru 21:38
xyz: Dzięki wielkie
11 gru 22:22