Rozwiąż nierówność
fxy: Rozwiąż nierówność 3x − 3x(x + 3) ≤ 6 − (2x + 1)2
13 kwi 14:24
wredulus_pospolitus: I na jaki problem natrafiłeś/−aś
13 kwi 14:35
Jerzy:
I gdzie problem w tak prostym zadaniu ?
13 kwi 14:36
13 kwi 14:43
Jolanta: 3x−3x
2−9x≤ 6−(4x
2+4x+1)
−3x
2−6x ≤ 6−4x
2−4x−1
−3x
2+4x
2−6x+4x−5 ≤0
x
2−2x−5 ≤0
Δ=b
2−4ac=4+20=24
| | −b−√Δ | | 2−√24 | | 2−2√6 | |
x1= |
| = |
| = |
| =1−√6 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
x
1i x
2 to miejsca zerowe
rysujesz parabolę ramionami w góre poniewaz a >0 (a=1)
Rozwiązaniem jest przedział gdzie wykres jest pod osią czyli x∊<1−
√6 ,1+
√6>
13 kwi 19:58