Rekurencja
TRaQiS: Witam czy ktoś pomoże mi stworzyć równanie rekurencyjne i wzór jawny dla:
a0 = 1
a1 = 3
a2 = 20
a3 = 93
a4 = 499
an = 3an−1 + 11an−2
12 kwi 14:25
Iryt:
a
n = 3a
(n−1 )+ 11a
(n−2)
1) równanie charakterystyczne:
x
2−3x−11=0
Δ=53
| | 3−√53 | | 3+√53 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2)
Przewidywana postać rozwiązania:
| | 3−√53 | | 3+√53 | |
an=A*( |
| )n+B*( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
3)
Wyznaczamy z war. początkowych wartości A i B
| | 3−√53 | | 3+√53 | |
0=A*( |
| )0+B*( |
| )0⇔A+B=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−√53 | | 3+√53 | |
1=A*( |
| )1+B*( |
| )1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| A*(3−√53)+B*(3+√53) | |
| =1 i B=−A |
| 2 | |
3A−Ap*{53}−3A−A
√53=2⇔
4)
========================
12 kwi 17:33
Mariusz:
A(x)=∑n=0∞anxn
∑n=2∞anxn=∑n=2∞3an−1xn+∑n=2∞11an−2xn
12 kwi 17:34
Mariusz:
Równanie rekurencyjne to już sam stworzyłeś
Funkcje tworzące nie dość że są wygodniejsze w użyciu to jeszcze pozwalają
więcej równań rozwiązać
12 kwi 17:39
Mariusz:
Mnie z funkcji tworzącej wyszło
| | 1 | | 3+√53 | | 1 | | 3−√53 | |
an= |
| ( |
| )n+1 − |
| ( |
| )n+1 |
| | √53 | | 2 | | √53 | | 2 | |
15 kwi 19:59
Mila:
Zapomniała zmienić (+) na (−0 ) w drugim składniku.
Autor sprawdzi moje rachunki?
15 kwi 20:24
16 kwi 10:09