Matura próbna OPERON marzec 2020
...: Udowodnij, że w dowolnym trójkącie zachodzi równość:
bc/2aR=sinα*sin(α+β)/sinα, gdzie a oznacza długość boku BC,
b – długość boku AC, c – długość boku AB, R – długość
promienia okręgu opisanego na tym trójkącie, a α i β to
miary kątów przy wierzchołkach A i B.
Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać ktoś ma jakiś pomysł ?
12 kwi 12:41
Chińska podróba 6-latka: było , pokop w historii, jakieś 3−4 tygodnie temu
12 kwi 12:44
ICSP: sinα się skraca po prawej stronie, więc zakładam, ze coś jest źle przepisane.
Skorzystaj z twierdzenia sinusów:
| | bc | | b | | c | |
L = |
| = |
| * |
| = ... |
| | 2aR | | a | | 2R | |
12 kwi 12:45
12 kwi 12:45