wektory
kun: jak wyznaczyć wektor prostopadły do innego wektora np do [2,4]?
8 kwi 18:01
8 kwi 18:04
Filip: ahh, nie oszukujmy sie, dla Pana
Saizou wektory to temat woda
8 kwi 18:06
ICSP: albo w przypadku wektorów które mają tylko dwie współrzędne: zamienić je miejscami i przed
którąś postawić −.
8 kwi 18:06
Filip: ICSP

, czy ty przypadkiem nie skasowales swojej blednej odpowiedzi i napisales poprawna czy mi
sie cos przewidzialo?
8 kwi 18:06
Adamm:
niezerowe wektory v, w są prostopadłe ⇔ w*v = 0
stąd wynika, że wektory prostopadłe do [2, 4] są dane przez hiperpłaszczyznę
2x+4y = 0 t.j. linię
8 kwi 18:08
ICSP: skasowałem post bez frazy "dwie współrzędne i dodałem z tą frazą.
8 kwi 18:11
Mila:

u=[2,4]⊥[4,−2]=v
może być tak:
u=[2,4]⊥[−4,2]=w
u*v=2*4+4*(−2)=0
W każdym przypadku iloczyn skalarny jest równy 0.
8 kwi 18:26
Saizou :
Filip wytłumacz mi co masz na myśli mówiąc "temat woda". Szukałem w źródłach,
ale nie znalazłem takiego związku frazeologicznego.
8 kwi 20:15
HGH: wektory to nie tylko [ a , b ]...
8 kwi 22:19
8 kwi 22:25
Filip: tak, temat woda
9 kwi 12:57
ite: Trwa akcja tropienia cudzych, nawet drobnych błędów.
Obecnie w wersji: podkreślania najmniejszych potknięć, przesadnej uprzejmości (Pan)
i nakazów "jak nie masz nic do napisania (nic, co by mnie się podobało), to nie pisz, dopóki ci
nie pozwolę".
9 kwi 13:24
Adamm: możliwe Ite, ale nie sądzę by Filip był taki nachalny
9 kwi 14:20
ite:
Adamm napisałam o tym, bo to jest ton wielu wypowiedzi, obecnie często pojawiają się wpisy
(różnych osób), w których ludzie naskakują na siebie.
Mam poczucie, jakby poziom życzliwości na tym forum bardzo zmalał.
9 kwi 14:27
Adamm:
Nie sądzę. Myślę że ludzie są po prostu bardziej aktywni bo nie mają nic innego do roboty.
Moim zdaniem "poziom życzliwości" to trochę nieporozumienie słowne.
Zawsze parę osób jest nie w humorze a parę z nich po prostu wrednych.
Zresztą nie warto się na tym skupiać.
9 kwi 14:32
ite:
Już przestałam zwracać uwagę na "widzenie tunelowe": w poście numer trzydzieści siedem tysięcy
ileś tam użytkownik ... nie umiał policzyć / odpowiedzieć i trzeba to akurat dziś przypomnieć.
Teraz pora żeby przestać zwracać uwagę na złośliwości.
9 kwi 14:38