prawdopodobienstwo warunkowe
yoda: Spośród wszystkich liczb 5 cyfrowych wybieramy losowo jedną.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
iloczyn cyfr wylosowanej liczby jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16.
chodzi mi głównie o pomysł na przypadki bo nie moge znalezc zaleznosci w iloczynie tych liczb
zeby byla podzielna przez 8 a nie byla przez 16
6 kwi 16:26
kerajs:
Ilość liczb 5 cyfrowych podzielnych przez 8 a nie podzielnych przez 16 to
| | 99999 | | 9999 | | 99999 | | 9999 | |
([ |
| ]−[ |
| ])−([ |
| ]−[ |
| ]) |
| | 8 | | 8 | | 16 | | 16 | |
gdzie [x] to cecha (podłoga) z x
6 kwi 16:32
I'm back:
To zadanie ma niewiele wspólnego z prawdopodobieństwem warunkowym. Powiedziałbym nawet, że nic.
mamy 5 cyfr: A B C D E
Jakie liczby wchodzą w grę:
I. skoro mówimy o iloczynie cyfr to żadna z tych cyfr nie może być =0
II. aby iloczyn był podzielny przez 8 (ale nie jest podzielny przez 16), to musi zajść jedno z
poniższych:
a. mamy 3 razy cyfry z zestawu {2,6} (bo te są podzielny przez 2, ale nie przez 4), a
pozostałe są nieparzyste czyli {1,3,5,7,9}
b. mamy 1x cyfrę z zestawu {2,6} oraz 1x cyfrę z zestawu {4}, a pozostałe są nieparzyste
czyli {1,3,5,7,9}
To zagwarantuje nam że iloczyn cyfr będzie podzielny przez 8, czyli 23 ale nie będzie
podzielny przez 16, czyli 24
6 kwi 16:33
Mila:
Skąd wróciłeś?
6 kwi 18:47
I'm back:
Z wygnania Milus z wygnania

Ostatnio się o mnie martwiliście

i zostałem poniekąd przywołany na forum
6 kwi 18:54
I'm back: No i nawiązanie do zadania − może być oczywiście 1x cyfra 8 + reszta nieparzystych
6 kwi 18:55
Mila:
Powodzenia
6 kwi 19:02
Filip: czyzby to Brzydalos?
6 kwi 19:04
I'm back: Tak jest ... Wasz kochanus powrócił (chwilowo) na forum
6 kwi 19:13
Mila:
I dobrze, że wróciłeś, bo męska opieka kogoś życzliwego jest potrzebna słabym kobietkom
6 kwi 19:14
Filip: "zyczliwego" haha
6 kwi 19:19
Jerzy:
A ja czułem,że to Ty Artur
6 kwi 19:59
Get it back: Ktoś tutaj jest odrobinkę niesprawiedliwy
6 kwi 20:01
Filip: dobrze ze wrociles, akurat za tydzien mam kolokwium z prawdopodobienstwa, dystrybuanty, rozklad
skokowy i inne dziwolagi, podrzuce cos wtedy na forum
6 kwi 20:09
Filip: a jak juz jestes... jak szybko sprawdzic to?
zalozmy, ze mamy podana dodatnia liczbe n>1...
jak sprawdzic, czy istnieje takie x, ktore jest nieparzyste i dzieli liczbe n calkowicie?,
jedynk slowem znalezc takie x, ktore jest nieparyzste i x/n jest calkowite
6 kwi 20:11
Filip: oczywiscie podchodzac do tego matematycznie
6 kwi 20:12
Filip: no oczywiscie pomijaja ze x<>1
6 kwi 20:21
kerajs: @Filip
1. Brak polskich znaków
2. Nawet w informatyce znak ≠ wyraża się w różny sposób. Zapomnij o <>.
3.
Gdy n jest nieparzyste to x=n
Gdy n jest parzyste to dzielisz n przez 2 tyle razy aby dostać liczbę nieparzystą, a ta będzie
szukaną x.
Wyjątkiem są liczby n=2k dla których nieparzyste x!=1 nie istnieje.
6 kwi 20:29
kerajs: a)
''jak sprawdzic, czy istnieje takie x, ktore jest nieparzyste i dzieli liczbe n calkowicie?,''
b)
''jedynk slowem znalezc takie x, ktore jest nieparyzste i x/n jest calkowite''
Ponieważ a) i b) się wykluczają, to założyłem prawdziwość wersji a), tj.: iloraz n/x jest
liczbą naturalną.
Ponadto przyjąłem, że n też miało być naturalne.
6 kwi 20:41
Filip: Czesc kerajs, aktualnie przyszedl mi laptop z WB i nie chcialo mi sie zabrac za zmiane
klawiatury/jezyka w windowsie (nie wiem jak − bym musial zobaczyc na internecie) wiec
aktualnie nie pisze tych polskich zankow. Moze to na dniach ustawie jak mi sie troche uspokoi
zycie.
Aktualnie uzywlem <> zamiast != ze wzgledu na to, iz aktualnie siedze teraz sporo w sqlu,
natomiast gdy przerzucam sie do c++, to oczywiscie uzywam != (wiadomo czemu)
Tak, wersja a jest poprawna, n/x jest liczba naturalna, dokladnie pierwszy razunek to sam
skonstruowalem, iz gdy n jest nieparzyste to x=n. Mialem problem gdy n jest parzyste, bo
poczatkowo nie wpadlem na to przykladowo, ze 12 ma takze nieparzysty calkowity dzielki (3)
Czyli drugi warunek, gdy n jest parzyste moge rozpatrezec tak, ze dziele moje n dopoki n jest
parzyste − jesli dostane n == 1, to znaczy ze takie x nie istnieje, natomiast jesli dostane n
ktore nie jest 1 i jest nieparzyste to x=n
chyba tak to dobrze zrozumialem, moze troche pokrecilem...
6 kwi 21:09
I'm back:
Czy ja dobrze zrozumiałem ... chcesz jakiś algorytm taki aby szybko wyznaczyć największą
możliwą liczbę nieparzystą dzielącą daną wejściową 'x'
6 kwi 21:34
6 kwi 22:01
kerajs:
Niestety, w zalinkowanym temacie jest błędne rozwiązanie.
Wersja z ciągiem: Najmniejszą 5cyfrową liczbą podzielną przez 8 ale nie przez 16 jest 10008, a
pozostałe są od niej większe o wielokrotność 16
Z rozwiązania nierówności
10008+16k<100000
dostaje się k<5624,5
więc szukanych liczb jest 5625 (tyle samo uzyska się z wzorku który podałem o 16.32)
@Filip
Nie pokręciłeś.
Symbol ''≠'' masz nad oknem dialogowym między ''≈'' a ''inne''
6 kwi 22:45
Filip: ≠
6 kwi 23:22
Filip: nie tak, mam sprawdzic czy istnieje takie nieparzyste x rozne od 1 i ktore jest dzielnikiem
calkowitym liczby n
a ty Brzydalos pamietasz mnie? Tutaj fil
7 kwi 09:14
kerajs: CHOLERA JASNA ! ! !
Dlaczego NIKT(sic!) nie zwrócił mi uwagi, że rozwiązuję INNE zadanie.
Tu przecież chodzi o podzielność iloczynu cyfr w liczbie 5cyfrowej, a nie o podzielność liczb
5cyfrowych.
Ależ to IRYTUJĄCE ! ! !
Wypisuję androny, i ani jeden ŻYCZLIWY mi o tym nie powie. &!%$! ! !
7 kwi 09:52
Filip: panie Kerajs, raczej tutaj na forum sie tak nie denerwujemy... Ja przykladowo nie zauwazylem,
gdys nie przygladam sie kobinatoryce bo jestem z tego slaby
7 kwi 10:45
Mila:
kerajs niezbyt to bezpieczne zwracać Ci uwagę, jak wcześniej zauważyłam

Jeśli chcesz , to mogę usunąć Twoje wpisy, napisz z której godziny.
7 kwi 18:02
kerajs: @Filip
''panie Kerajs, raczej tutaj na forum sie tak nie denerwujemy.''
Faktycznie, tu denerwują się inaczej. Doświadczyłem tego kilkukrotnie.
Przepraszam, jeśli kogoś zgorszyła moja reakcja na własną bezmyślność.
@Mila
Dlaczego usuwać? Źle przeczytałem i wypisałem kilka bzdur. Trudno. Jestem omylny jak każdy
człowiek i nie ma powodu tego tuszować.
Co masz na myśli pisząc: ''niezbyt to bezpieczne zwracać Ci uwagę'' ?
7 kwi 20:20
Filip: wlasnie za dwa tygodnie mam kolokwium z obwodow z cwiczen... ale bez teorii, tylko sama
praktyka. Generalnie bedzie wszystko co do tej pory, czyli liczenie tam impedancji, jakis
bilans mocy, etc − wedlug cwiczeniowca sa to latwe zadania. Jestem dwa cwiczenia do tylu,
musze sobie to nadrobic, jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Jak nie bede czegos rozumial to
pewnie podruzce tutaj
8 kwi 14:11
kerajs:
Jeśli pytasz czy materiał z dwóch ćwiczeń jest do nadrobienia przez samouka to owszem, jest to
możliwe.
Dla zwiększenia szans na odpowiedź, doradzałbym zamieszczanie problemów równolegle na różnych
forach, lecz nie doradzę jakich. Ja znam jedynie subforum na matematyla.pl czyli
https://matematyka.pl/viewforum.php?f=202 (mistrzem tam jest użytkownik mdd), i wiem że kiedyś był
(nie wiem jak jest teraz) dział zadankowy na elektroda.pl
9 kwi 07:46
kerajs: O, Filip usunął posty. Ciekawe dlaczego?
11 kwi 18:50
Mila:
Nie odpowie, widzę, że jest zablokowany.
11 kwi 22:46
filipianoxsmokes: kerajs, odpisałem Tobie wczoraj 3 razy, wdzystko zostało skasowane. Powoli zaczyna się tutaj
dyktatura.
12 kwi 08:43
gov:
Dokładnie!
12 kwi 11:32
kerajs: Filip zablokowany? Koniec świata!
Ciekawe jakie straszne rzeczy uczynił skoro tak drastyczną karę dostał?
Pewnie się nie dowiem, podobnie jak dlaczego ''niezbyt to bezpieczne zwracać'' mi ''uwagę'' .
14 kwi 17:51
6latek: NIc strasznego sie nie dzieje ,Zadna to drastyczna kara . Pewnie niedlugo zostanie odblokowany
i wroci na forum
To nie jest banicja . Nie ma potrzeby roztrzasac tego . Takze niedawno cierpliwie czekalem .
14 kwi 18:02
Mila:
kerajs mogę Ci odpowiedzieć− nie wiem. Mam tylko możliwość zobaczenia,
czy ktoś jest zablokowany. Nie widziałam też wpisów Filipa, które zostały usunięte.
Ponadto nie bawią mnie przepychanki słowne na forum.
14 kwi 18:08
kerajs:
Sądziłem, iż Filip sam się pochwali, skoro funkcjonował tu pod innym nickiem.
Też mnie nie bawią przepychanki słowne, lecz czasem są nieuniknione. Wolę je, niż na zaczepki
lub chamstwo odpowiadać takim samym lub cięższym grubiaństwem (choć na krótką metą to dużo
prostsze i skuteczniejsze).
PS
Nadal nie odpowiedziałaś dlaczego ''niezbyt to bezpieczne zwracać'' mi ''uwagę''.
16 kwi 10:16
Mila:
kerajs, już zapomniałam dlaczego tak napisałam

"Nie zaprzątajmy sobie głowy minionymi troskami".
16 kwi 22:59
kerajs:
To bardzo dobrze, że nie pamiętasz. Bo wiesz ...., ''niezbyt to bezpieczne zwracać'' mi
''uwagę''!
"Nie zaprzątajmy sobie głowy minionymi troskami".
Fakt, troski bieżące są wystarczająco męczące, a perspektywa przyszłych dołująca.
OKi. Zamykamy temat.
16 kwi 23:19
chichi:
It's friday then...
16 kwi 23:22
6latek: Lepiej zamilknac niz kazac kobiecie sie tłumaczyc
Cisza ktora mówi wszystko jest OK
17 kwi 00:32
Philips: Tak, mam ostatnio małe problemy i nie mogę czasami umieszczać wpisów na forum. Zostałem
zablokowany za wyzwanie jednej osoby tutaj (nie wprost). Na ile tutaj jest to zablokowanie?
Natomiast kerajs muszę zobaczyć fora co mi podałeś, iż za tydzień mam kolokwium z liczenia
obwodów, muszę nadrobić trochę, mam nadzieję, że arytmetyka nie będzie oceniana...
17 kwi 15:03
kbs: czy można to zadanie zrobić w ten sposób?:
|Ω| = 90000
liczba podzielna przez 8 ma postać 8(2n+1)
jako ,że to iloczyn zero nie wchodzi i mamy do wyboru cyfry: 1,2,3,4,5,6,7,8,9
i nasza liczba przedstawia się w następujące sposoby:
1' 2' 3' 4'
5'
8*(2n+1) 2*4*(2n+1) 2*2*2*(2n+1) 4*6*(2n+1) 2*2*6*(2n+1)
| | | | | | | | | | | | | |
|A|= | *54 + | * | *53 + | *52 + | * | *53 + |
| | | | | | | |
= 9125
| |A| | | 9125 | | 73 | |
| = |
| = |
| |
| |Ω| | | 90000 | | 720 | |
Jeżeli nie to proszę o w miarę zrozumiały sposób rozwiązania na poziomie licealnym.
Z góry dziękuję .
18 kwi 14:05
kbs: Gdzie (2n+1) to iloczyn nieparzystych liczb czyli (1,3,5,7,9)
* w ramach uściślenia

*
18 kwi 14:14
kbs: właśnie zauważyłem ,że mogą być przypadki 6*6*6*(2n+1) i 6*6*2*(2n+1).
Mam nadzieję, że więcej nie ma.....
18 kwi 14:21
18 kwi 14:26
Phil#PW: kerajs polecasz jakiś kalkulator, gdzie można wprowadzić obwód i aby przykładowo policzyć
Rin?
18 kwi 17:58
wredulus_pospolitus:
@kbs ... ogólnie jest ok ... aby się nie pogubić z przypadkami to robimy trzy grupy:
I. {8}
II. {4}
III {2,6}
i mamy przypadki:
| | | | | |
b −−− 1x z II i 1x z III | * | *21*53 |
| | | |
18 kwi 18:54