matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
maturaa
dzonypieczony:
Wyznacz wymierny składnik rozwinięcia wyrażenia (
√
2
+
3
√
3
)
10
uporządkowanego do najprostszej postaci. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.
2 kwi 13:43
Qulka:
https://matematykaszkolna.pl/forum/408813.html
2 kwi 16:40
Mila:
10!
Składniki rozwinięcia mają postać:
*(
√
2
i
*(
3
√
3
)
j
,
i!*j!
gdzie i+j=10 oraz i,j∊{0,1,2...10}
10!
− liczba naturalna
i!*j!
1)
√
2
do parzystej potęgi i
3
√
3
)
0
lub
3
√
3
)
3
lub
3
√
3
)
6
dadzą w iloczynie liczbę wymierną i=10 , j=0
10!
*(
√
2
)
10
=1*2
5
=32
10!*0!
lub i=4 , j=6
10!
*(
√
2
)
4
*
3
√
3
)
6
=210*36=7560
4!*6!
======== 32+7560=7592 − wymierny składnik rozwinięcia podanego wyrażenia po redukcji, pozostałe składniki są niewymierne.
2 kwi 18:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick