help
dzonypieczony: Wyznacz wymierny składnik rozwinięcia wyrażenia (
√2+
3√3)
10
uporządkowanego do
najprostszej postaci. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.
wyjaśni ktoś jak to zrobić

nie mogę znaleść sposobu na to
2 kwi 13:44
2 kwi 13:52
dzonypieczony: ale z czego wywniskować k = 6 jak wezzmiemy za n=10 nie czaje tego
2 kwi 13:54
ICSP: x =
√2
y =
3√3
szukamy wymiernego składnika czyli liczby :
x
n−k oraz y
k musza być wymierne.
n = 10
y
k wymierne gdy 3|k
x
n−k wymierne gdy 2|n − k
mamy:
k jest podzielne przez 3
10 − k jest podzielne przez 2
k = 6
i jeszcze z tego co widzę to k = 0 pasuje
więc wymierny skłądnik:
| | | |
(√2)10 + | (√2)10 − 6(√3)6 = 25 + 210*4*9 = 7592 |
| | |
2 kwi 14:05