matematykaszkolna.pl
Mógłby ktoś napisać kiedy podstawa ostrosłupa trójkątnego jest wpisana w okrąg a tomek: Mógłby ktoś napisać kiedy podstawa ostrosłupa trójkątnego jest wpisana w okrąg a kiedy na nim opisana ? Typu: jeśli krawędzie boczne mają te same kąty z podstawą to podstawą jest trójką wpisany w okrąg.
1 kwi 21:20
ICSP: Zawsze
1 kwi 21:22
tomek: W jakim sensie zawsze ?
1 kwi 21:27
ICSP: W każdy trójkąt mogę wpisać okrąg i na każdym trójkącie mogę opisać okrąg. Więc na pytanie: "Kiedy podstawą ostrosłupa trójkątnego jest trójkąt wpisany w okrąg?" Odpowiedź brzmi: zawsze
1 kwi 21:30
tomek: Kurcze źle zadałem pytanie. Chodzi mi o to że jak mamy ostrosłup trójkątny to w poleceniu mamy napisane np. wszystkie krawędzie boczne są równej długości. No to oznacza to że spodek wysokości jest w środku okręgu opisanego na trójkącie. I teraz pytanie jakie są jeszcze zasady żeby to samo działo się tylko ze spodkiem wysokości w środku okręgu wpisanego w podstawę.
1 kwi 21:35
Qulka: jeśli krawędzie boczne mają te same kąty z podstawą to spodkiem wysokości jest jest środek okręgu opisanego na podstawie jeśli ściany boczne mają te same kąty z podstawą to spodkiem wysokości jest jest środek okręgu wpisanego w podstawę
1 kwi 21:36
Qulka: rysunekzielone równe to kąty od krawędzi równe to czerwone równe czyli R opisanego żółte równe czyli ściany równo to fioletowe równe czyli r wpisanego
1 kwi 21:40
tomek: Qulka Dziękiii. O to dokładnie mi chodziło emotka
1 kwi 21:43
Filip: panie Tomku... podstawa ostroslupa jest wpisana w okrag wtedy, gdy krawedzie sa nachylone wzgledem plaszczyzny podstawy pod tym samym kontem, natomiast podstawa ostroslupa jest opisana na okregu gdy sciany boczneo tego ostroslupa sa nachylone pod tym samym katem do plaszczyzny podstawy
1 kwi 21:54
Filip: mam nadzieje ze klarownie wyjasnilem
1 kwi 21:54
www: szczególnie "kontem"
1 kwi 22:14
1 kwi 23:12
tomek: Dzięki jeszcze raz, teraz po narysowaniu trójkątów z okręgiem opisanym i wpisanym widzę te zależności emotka
2 kwi 00:00