Oblicz sumę
etna: Wyznacz sumę w zależności od n
1 + 11 + 111 + 1111 + ... + 1111...1 (ostatni składnik zawiera n cyfr)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wyjaśnienie.
1 kwi 16:14
ICSP: 1 = 1
11 = 1 + 10
111 = 1 + 10 + 100
1111 = 1 + 10 + 100 + 1000
S = 1 + 11 + 111 + ... =
= 1 + (1 + 10) + (1 + 10 + 100) + ... + (1 + 10 + ... 10...0)
= ...
W nawiasach masz ciągi geometryczne.
1 kwi 16:24
etna: Ale jak to uprościć do jednego wzoru?
1 kwi 16:26
ICSP: Znasz wzór na sumę ciągu geometrycznego?
1 kwi 16:28
sad: Tak, ale tu jest suma sum..
1 kwi 16:28
Filip:
1+11+111+1111+11111+...
| | 101−1 | | 102−1 | | 10n−1 | |
= |
| + |
| +...+ |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
1 kwi 16:29
etna: Właśnie o to mi chodzi − jak połączyć te sumy w nawiasach.
1 kwi 16:29
etna: Bardzo mądre. Dzięki!
1 kwi 16:31
etna: W odpowiedziach jest jeszcze informacja, że jest drugi sposób (tylko info nic więcej).
Czy macie jakieś pomysły?
1 kwi 16:35
Mila:
A który z podanych jest w odpowiedzi?
1 kwi 18:34
Mariusz:
Można by ułożyć dwa równania rekurencyjne
(jedno na składniki sumy a drugie na sumę)
i rozwiązać je funkcją tworzącą ale będzie to dość podobne rozwiązanie
do tego co już podali
1 kwi 18:44
Filip: no jest drugi sposob, wykorzystac symbol ∑, jednak jak dla mnie bedzie to strzelanie na pale az
trafisz − chyba ze da sie to jakos wyznaczyc
1 kwi 22:30
Filip: jednak nie
1 kwi 22:31
ABC: można pomnożyć sumę przez 10 i odjąć od niej wyjściową sumę stronami
1 kwi 22:34
1 kwi 22:34
Mila:
Zaburzanie sum:
S=1+11+111+1111+.............+111.....11 (n−jedynek) /*10
10S=10+110+1110 +11110+...........111..110
10S−S=9+99+999+9999+................+99... 99
9S=10
1−1+10
2−1+10
3−1+10
4−1+.......+10
n−1
1 kwi 23:06