kielbasa
kozak123: Funkcja f określona jest wzorem
( x2 + mx + 1 dla x < 2
f(x) =( −3x−9 dla x≥2
Znajdź te wartości parametru m, dla których funkcja m jest malejąca.
mam problem z tym zadaniem i nie moge go rozwiazac, bo funkcja maleje do wierzcholka, potem
| | −m | |
rosnie a potem znow maleje, wiec m mozna szukac w |
| >=2 |
| | 2 | |
ale nie rozumiem drugiego warunku, dlaczego funkcja paraboli w 2 musi być większa niż ta
funkcja malejąca w 2
1 kwi 15:09
Jerzy:
Sprawdź dokładnie , czy dobrze przepisałeś treść, bo tutaj nie istnieje takie m.
1 kwi 15:33
ICSP: bo jeżeli będzie mniejsza to funkcja będzie malejąca przedziałami a nie w całej dziedzinie.
Patrz definicja monotoniczności funkcji.
1 kwi 15:35
Jerzy:

Dla m = −2 funkcja jest malejąca w całej dziedzinie
1 kwi 15:51
etna: Jakie powinny być nawiasy przy zapisie przedziałów monotoniczności? Dlaczego?
Pytanie wynika stąd, że w w starych podręcznikach (zbirach zadań) przedziały monotoniczności
są zapisywane jako otwarte np. dla f. kwadratowej f(x) = x2 funkcja jest malejąca dla x ∊ (−∞;
0)
oraz rosnąca dla x ∊ (0, +∞).
Obecnie (w nowych podręcznikach) końce przedziałów są domknięte,
np. dla f. kwadratowej f(x) = x2 funkcja jest malejąca dla x ∊ (−∞; 0>
oraz rosnąca dla x ∊ <0, +∞).
Dlaczego tak jest?
Przecież przy nawiasach ostrych dla zera funkcja jednocześnie jest i malejąca i rosnąca.
Dla mnie to sprzeczność.
Gdzie robię błąd?
1 kwi 16:22
sad: Ja mam ten sam problem!
Co z końcami przedziałów?
1 kwi 16:27
Jerzy:
To wynika z faktu,że trudno jest mówić o monotoniczności funkcji ciągłej w punkcie, dlatego
obydwa zapisy
| | 1 | |
są poprawne. Ale np. funkcja f(x) = |
| jest monotoniczna w przedziałach (−∞,0) oraz (0,∞) |
| | x | |
, bo nie jest ciągła w punkcie x = 0.
1 kwi 16:28
Jerzy:

Funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie pomimo,ze x = 1 nie należy do dziedziny
1 kwi 16:32
etna: I poprawiający na maturze uznają obydwa zapisy?
1 kwi 16:33
1 kwi 16:35
Jerzy:
Tak jak "odgrzewany stary kotlet" : czy dla Δ = 0 trójmian ma jedno, czy dwa miejsca zerowe ?
1 kwi 16:59