rachunek różniczkowy
kubek: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji. Naszkicuj wykres i odczytaj z niego zbiór rozwiązań
nierówności
f(x)>1
a) f(x)=x−2− 4x−8x−5+...
udało mi się wyznaczyć dziedzinę ale dalej nie wychodzą mi ekstrema funkcji ;c
dla ułatwienia q= −4/x−5
1 kwi 13:03
kubek: dziedzina to (− nieskończonośc,1) suma (9,+nieskończoność)
1 kwi 13:08
Qulka:

masz max = −9 dla x=−1 min się nie załapuje w dziedzinę
1 kwi 13:20
1 kwi 13:51
Qulka: f(x)>1 to na wysokości y=1 rysujemy kreskę i widzimy że z powodu obcięcia dziedziną
do tych powyżej 1 załapują się wszystkie x>9
1 kwi 13:53