Funkcja pochodna i parametr m
Piotr: Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m,
x4−2x2+1=m
Nie mam pojęcia jak to zacząć, z góry dzięki!
11 kwi 13:25
J:
podstaw: t = x2 .... teraz: t2 − 2t + 1 = m ⇔ (t −1)2 = m ... i analizuj
naszkicuj wykres (t − 1)2 i popatrz w ilu punktach prosta: y = m przecina wykres
11 kwi 13:33
Piotr: z wykresu wynika że dla m(−∞,0) 0 rozw, dla m=0→1rozw a dla m (0,∞)→ 2 rozw, co się nie zgadzą
sie z odpowiedzią...
11 kwi 13:41
J:
bo teraz wracasz do równania wyjściowego

twoje t = x
2 ...teraz pomyśl
11 kwi 13:48
silly goose: Czy ktoś mógłby to dokończyć? bo naprawdę nie potrafię tego zrobić
31 mar 18:42
Filip:
x4−2x2+1=m, m,x∊R
(x2−1)2=m
i dalej latwo wyznaczyc
31 mar 19:01
silly goose: :')
31 mar 19:35
silly goose: nie wiem skąd mają wyjść 4 rozwiązania...
1 kwi 00:01
Qulka:

rysujesz zielony wykres y= (x
2−1)
2
a potem kolorowe y=m
i jak widać dla m<0 pomarańczowe m się nie przetną z zieloną − nie ma rozwiązań
dla m=0 i dla m>1 niebieskie m z zieloną spotykają się dwa razy − są dwa rozwiązania
dla m=1 ....są 3 rozwiązania
dla 0<m<1 fioletowe m przecina cztery razy zieloną
1 kwi 00:09
silly goose: Jak narysować samemu zielony wykres? czy mógłby ktoś napisać krok po kroku?
1 kwi 12:18
Filip: a po co?
(x2−1)2=m
m < 0 − brak rozwiazan
(x2−1−√m)(x2−1+√m)=0
1) x2−1−√m 2) x2−1+√m
Δ1>0 i Δ2>0 i m>0
4+4√m>0 i 4−4√m>0 i m>0
√m<1 i √m>0 m∊(0,1) − 4 rozwiazania −−− z tego wynika juz, ze m>1 −− dwa rozwiazania
pozostalo sprawdzic dla m=0 i m=1
1) m=0
(x2−1)2=0
x=1 v x=−1
dwa rozwiazania
2) m=1
(x2−1)2=1
(x2−2)(x2)=0
x=0 v x=±√2
3 rozwiazania
Podsumowujac:
m<0 − brak rozwiazan
m=0 i m>1 − dwa rozwiazania
dla m=1 − trzy rozwiazania
dla m∊(0, 1) − 4 rozwiazania
1 kwi 12:32
Qulka:
I SPOSÓB
skoro w tytule jest pochodna to liczysz pochodną z x4−2x2+1
4x3−4x i widzisz że na 3 miejsca zerowe x=−1, x=0 , x=1
sprawdzasz jak się zmieniają znaki i wiesz że masz min, max i min
podstawiasz te x do wyjściowej funkcji żeby mieć jak wysoko sięgają
i jak masz te 3 kropki i wiesz kiedy w górę a kiedy w dół to łączysz je mniej więcej
i masz jak przebiega zielona
bo potrzebujesz tylko ilość rozwiązań
1 kwi 12:36
Filip: tak teraz zauwazylem, ze skoro
(x2−1−√m)(x2−1+√m)=0
i delta z pierwszego nawiasu wynosi 4+4√m co jest zawsze > 0 dla m>=0, to mozna rozpatrywac
tylko drugi n awias i tam delte
1 kwi 12:36
Qulka: właśnie chciałam pisać II sposób z tym (t−1)2 gdy t=x2 ale masz wyżej
1 kwi 12:37
Filip: wiesz co... ja dopiero teraz zauwazylem to, jednak nie mam mozliwosci edycji mojej
zamieszczonej odpowiedzi − tak to bym pewnie zmodyfikowal moje wywody na mniej chaotyczne
1 kwi 12:41
Qulka:

albo narysuję II SPOSÓB
jak masz zielone (t−1)
2 to widać że
dla pomarańczowych m nie ma rozwiązań
dla m=0 jedno t dodatnie więc potem dwa x bo t=1 czyli x
2=1 czyli x=−1 lub 1
dla 0<m<1 dwa t dodatnie wic potem cztery x
dla m=1 t=0 i t>0 więc trzy x
dla m>1 jedno t dodatnie czyli dwa x i t ujemne czyli nie ma x bo x
2<0 to sprzeczność
1 kwi 12:43
Qulka: też zapomniałam podpisać ze to oś t i dopisać kolorków przy m.. ale chyba widać o co biega
1 kwi 12:48
silly goose: mam straszny problem ze zrozumieniem tych zadań

Robię teraz takie:
Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji. Naszkicuj wykres funkcji
i odczytaj z niego zbiór rozwiązań nierówności f(x).>1.
| | 4x−8 | | 16x−32 | |
f(x)=x−2 − |
| − |
| |
| | x−5 | | (x−5)2 | |
Mam już prawie wszystko policzone:
zał. x≠5i |q|<1
D: x∊(−niesk; 1)∪(9;+niesk)
maksimum w punkcie x=−1, f(−1)=−9
minimum w x=3
granica pionowa dla x=1
I pytanie jak policzyć/narysować tę funkcje, żeby mieć f(x)>1, które w odp jest dla x∊(9;
niesk)
nic mi nie wychodzi
1 kwi 13:33
1 kwi 13:50
Qulka: tam masz obrazek (chociaż zapomniałam wyszarzyć te co nie łapią się na dziedziną

a y=1 to tak jak te m w poprzednim zadaniu ... pozioma kreska..
i ze względu na dziedzinę ta zielona się zaczyna dużo wyżej i dlatego dopiero od x>9
1 kwi 13:56
1 kwi 14:02
Jerzy: @ mądra kaczko

, poczytaj n/t badania funkcji. Ta procedura umożliwia naszkicowanie
przybliżonego wykresu funkcji,który nie jest oczywisty.
1 kwi 14:45
silly goose: Dziękuje za pomoc
1 kwi 16:10
Filip: czy taka mondra bym polemizowal, natomiast silly goose z angielskiego na nasze to tak zwany
"glupek" czy cos pokroju tego
1 kwi 16:33
silly goose: dzięks
1 kwi 18:19
Jerzy:
13:33 , "głupia gęś"
1 kwi 18:27