parametr
silly goose: Czy ktoś mógłby to wyjaśnić jak narysować albo policzyć?
285180
Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m:
i jeszcze taki przykład
31 mar 13:36
RubikSon: Spróbuj zbadać przebieg zmienności funkcji z lewej strony równania dla obydwu przykładów.
31 mar 13:38
31 mar 13:43
ite:
Można też algebraiczne: zrobić założenia i rozwiązać równanie z parametrem m
2x2=m*(x2+4x+4)
31 mar 13:44
silly goose: ojj przepraszam, że założyłam nowy temat, myślałam ze się tamten nie pojawił
zał. x≠−2
D: x∊R\{−2}
| | 8x2+16 | |
f'(x)= 0 ⇔ |
| =0 |
| | (x+2)4 | |
8x
2+16=0
x=0 lub x=−2
f'(x)>0 ⇔ x∊ (−
∞;−2)∪<0;+
∞) ⇒f↗ w (−
∞;−2),<0;+
∞)
f'(x)<0 ⇔ x∊ (−2;0> ⇒ f↘ w (−2;0>
dla x=−2 osiąga wartość minimalną, a dla 0 wartość maksymalną
co dalej z tym zrobić?
31 mar 14:38
ICSP: Potrzebujesz jeszcze granic:
limx→−∞ f(x)
limx→−2− f(x)
limx→−2+ f(x)
limx→∞ f(x)
i możesz rysować.
31 mar 14:51
silly goose: Spróbowałam teraz algebraicznie drugi przykład i wyszło mi coś zupełnie innego niż jest w
odpowiedziach
2|x|=mx
2+m rozpatrzyłam sobie na dwa przypadki x≥0 i x<0, ale najwidoczniej mam źle, pomocy
31 mar 15:33
ite: Taka uwaga: nie jest prawdą, że dla x=−2 funkcja osiąga wartość minimalną /14:38/. Ta liczba
nie należy do dziedziny funkcji!
31 mar 15:48
ICSP: | | 2|−x| | | 2|x| | |
f(−x) = |
| = |
| = f(x) |
| | 1 + (−x)2 | | 1 + x2 | |
Czyli jeśli dla pewnego x > 0 funkcja f przyjmie wartość m to dla −x również ta funkcja
przyjmie wartość m.
Wystarczy zatem zbadać co się dzieje dla x > 0 i osobno sprawdzić x = 0
mx
2 − 2x + m = 0
Δ = −4(m
2 − 1)
Δ < 0 ⇒ |m| > 1 − brak rozwiązań
Δ = 0 − m = ± 1
Dla m = 1 dostajemy x = 1 > 0 − jedno rozwiązanie
Dla m = −1 dostajemy x = −1 < 0 − brak rozwiązań.
Δ > 0 − |m| < 1 w tym przypadku o ilości rozwiązań dodatnich decyduje jaki znak mają te
rozwiązania.
x
1x
2 = 1 − rozwiązania mają ten sam znak
Czyli jeśli
| 2 | |
| > 0 ⇒ m > 0 − mamy dwa rozwiązania dodatnie |
| m | |
| 2 | |
| < 0 ⇒ m < 0 − mamy dwa rozwiązania ujemne (nie spełniają warunku x > 0 ) |
| m | |
Stąd
Dla x > 0
Mamy 0 rozwiązań gdy m < 0 v m > 1
Jedno rozwiązanie gdy m = 1
Dwa rozwiązania gdy m ∊ (0,1)
Z pierwszego wniosku:
Dla x < 0 mamy
Mamy 0 rozwiązań gdy m < 0 v m > 1
Jedno rozwiązanie gdy m = 1
Dwa rozwiązania gdy m ∊ (0,1)
Dla x = 0 :
| 0 | |
| = m ⇒ m = 0 − dla m = 0 dochodzi nam jedno rozwiązanie. |
| 1 | |
Ostatecznie:
cztery rozwiązania dla m ∊ (0 , 1)
dwa rozwiązania dla m = 1
jedno rozwiązanie dla m = 0
brak rozwiązań dla pozostałych m.
31 mar 15:58
silly goose: Dziękuje
31 mar 17:45