rownanie
6latek: Doszedlem do takiej postaci rownania trygonometrycznego
sinx−2cos3x=0
cos3x=cosx*cos2x= cosx(1−sin2x)= cosx−cos*sin2x
2cos3x= 2cosx−2cosxsin2x
sinx−2cosx−2cosx*sin2x=0 i tutaj sie zatrzymalem niestety
21 mar 23:38
6latek: sinx−2(cosx−cosx*sin2x)=0
sinx−2cosx+2cosx*sin2x)=0 ma byc
21 mar 23:44
21 mar 23:44
6latek: Wiem widzialem ale chcialem to rozwiazac po swojemu

Z pierwszych dwoch skladnikow wyszlo mo sinx
sin
3x+sincos
2x= sinx*sin
2x+sinx*cos
2x= sinx(sin
2x+cos
2x)= sinx
21 mar 23:48
ICSP: Podstawienie uniwersalne:
22 mar 00:03
6latek: ICSP
Takze myslalem o tym
Jednak myslalem ze sie bez tego obejdzie.
Dziękuje
22 mar 00:11
ICSP: Obędzie się bez tego. Patrz 21 marca 23:44
22 mar 08:38