Rozwiąż nierówność kwadratową
kepulg: Rozwiąż nierówność kwadratową:
−x2 + 3x ≥ −9.
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? bardzo proszę
12 mar 16:32
12 mar 16:35
kepulg: Więc robię tak...
−x
2 + 3x ≥ −9.
−x
2 + 3x + 9 ≥ 0
a=−1, b=3, c=9
Δ=b
2−4*a*c
Δ=3
2−4*(−1)*9
Δ=9+36
Δ=45
√Δ=6.708
| | −b+√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2*a | | 2*a | |
| | −3+6.708 | | −3−6.708 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2*(−1) | | 2*(−1) | |
| | 3.708 | | −9.078 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
x
1=−1.854 x
2=4.539
Nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem
12 mar 17:03
chichi:
√Δ=3
√5, zostaw to w takiej formie. −3−6.708
≠=9.078 rozwiązać masz nierówność, nie
równanie. Po wyznaczeniu pierwiastków szkic paraboli na boku i odczytujesz rozwiązanie
12 mar 17:07
6latek:

Wyznaczyles tylko miejsca zerowe
tak poza tym jeśli Δ=45 to
√45=
√9*5=
√9*
√5=3
√5
| | 3−3√5 | | 3(1−√5 | |
x1= |
| = |
| <0 |
| | −2 | | −2 | |
−x
2+3x+9≥0 dla x∊<x
1,x
2>
12 mar 17:12
circle:
−x
2 + 3x ≥ −9⇔
x
2−3x−9≤0
Δ=45=9*5
| | 3−3√5 | | 3+3√5 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 mar 17:19
circle:
12 mar 17:56