.
Olivka: Kolonia pewnej bakterii podwaja swoją liczebność co 3 minuty. Jeśli kolonię tę tworzy obecnie
1000 bakterii, to jaka będzie jej liczebność po 24 minutach ?
Przyjmij, że liczebność bakterii opisuje wzór Lt=Ło*2t/d· , gdzie Lo – początkowa liczebność
kolonii, t – czas rozrostu kolonii, d – czas, w którym kolonia podwaja swoją
liczebność.
12 mar 13:30
ite:
1000 → 3 minuty /podwojenie/ → 2000 → 3 minuty → 4000 → 3 minuty → 8000 → itd.
Tak wygląda opisany w treści zadania proces.
Żeby odpowiedzieć na pytanie, musisz podstawić dane do podanego wzoru.
12 mar 13:49
Olivia: To będzie 24000
12 mar 13:59
Olivia: To będzie 24000
12 mar 13:59
test: test
12 mar 13:59
Qulka: ten wzór to L= L0•2t/d =1000•28=128000
12 mar 14:02
olivka: i koniec zadania Qulka?
12 mar 14:04
Pytający:
Qulko, 2
8 = 256.
12 mar 14:14
12 mar 14:26
Qulka: 
ano tak
12 mar 14:41
Pytający:
Ite, zaraz zerknę.
12 mar 20:39