Wyznacz zbiór U Ai ∩ U{i} , gdzie P(n) jest spełnione gdy n jest liczbą pierwszą
Lukasz: Wyznacz zbiór U Ai ∩ U{i} , gdzie P(n) jest spełnione gdy n jest liczbą pierwszą,
P(i) 0<i<20
a Ai = {i, i + 1, 2i}. (Nie mylić z {i, i + 1,..., 2i}).
Nie wiem jak rozw. te zadanie prawidłowo.
Wypisałem sobie liczby pierwsze z zakresu od <1,19> i po kolei sprawdzalem dla kazdego i zbiór
i zrobił się z tego taki długi ciąg tych zbiorów. Już dla i=5 widać że zbiór będzie pusty.
Sprawdziłby ktoś moją logikę i to czy dobrze rozwiązuje takie zadania? Dopiero zaczynam z
matematyką dyskretną.
Pozdrawiam
3 mar 19:41
ite : Jeśli w moim rozwiązaniu są błędy, to proszę o poprawienie!
Najpierw wypisuję zbiór liczb pierwszych z podanego zakresu
i∊{2, 3, 5, 7, 11,13,17,19}
Uogólniona suma zbiorów {i} jest równa temu zbiorowi
U{i}={2, 3, 5, 7, 11,13,17,19}
Skoro Ai = {i, i + 1, 2i} to
A2 = {2,3,4}
A3 = {3,4,6}
A5 = {5,6,10}
...
A19= {19,20,34}
Każda liczba pierwsza i (i tylko one) należy zarówno do zbioru {i} jak do zbioru Ai .
Czy UAi ∩ U{i} = {i} ?
3 mar 21:37
Pytający:
Po mojemu:
UP(i) {i} to zbiór wszystkich liczb pierwszych
UP(i) Ai to zbiór takich liczb, które da się przedstawić jako p lub (p + 1) lub 2p, gdzie p
to liczba pierwsza
U0<i<20 {i} to zbiór liczb całkowitych z przedziału (0, 20)
Stąd:
(UP(i) Ai) ∩ (U0<i<20 {i}) = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19}
12 mar 20:54
Pytający:
I dla rozjaśnienia:
• 1: Żadna z liczb: 1, 1 − 1, 1 / 2 jest nie liczbą pierwszą.
• 2 jest liczbą pierwszą.
• 3 jest liczbą pierwszą.
• 4: 4 − 1 jest liczbą pierwszą.
• 5 jest liczbą pierwszą.
• 6: 6 − 1 jest liczbą pierwszą.
• 7 jest liczbą pierwszą.
• 8: 8 − 1 jest liczbą pierwszą.
• 9: Żadna z liczb: 9, 9 − 1, 9 / 2 jest nie liczbą pierwszą.
• 10: 10 / 2 jest liczbą pierwszą.
• 11 jest liczbą pierwszą.
• 12: 12 − 1 jest liczbą pierwszą.
• 13 jest liczbą pierwszą.
• 14: 14 − 1 jest liczbą pierwszą.
• 15: Żadna z liczb: 15, 15 − 1, 15 / 2 jest nie liczbą pierwszą.
• 16: Żadna z liczb: 16, 16 − 1, 16 / 2 jest nie liczbą pierwszą.
• 17 jest liczbą pierwszą.
• 18: 18 − 1 jest liczbą pierwszą.
• 19 jest liczbą pierwszą.
12 mar 21:01
ite: Odczytanie prawidłowego złączenia drugiego i trzeciego wiersza w zapisie z 19:41 przekroczyło
moją wyobraźnię.
Dziękuję za wyjaśnienia!
12 mar 21:56
Lukasz: Robię sobie teraz powtórkę z zadań i zobaczyłem moje pytanie. Co do odp. @Pytający to czy ten
zbiór nie powinien być jeszcze dłuższy? zbiór Ai dla np i=19 wygląda następująco: {19,20,38},
czy tak nie powinno to wyglądać ?
20 kwi 16:12