zad
Filip:
Pokaż, że √2 jest liczbą niewymierną
Pokaż, że √3 jest liczbą niewymierną
3 mar 11:16
Mariusz:
Załóż że są liczbami wymiernymi i pokaż sprzeczność
Tak będzie najłatwiej
3 mar 11:27
?: Ależ zadanie.
W(x) = x
2 − 2, szukając miejsc zerowych wielomianu korzystamy z twierdzenia o pierwiastkach
wymiernych wielomianu
W(1) = −1
W(−1) = −1
W(2) = 2
W(−2) = 2
Stąd widzimy, że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych, więc rozwiązanie jest niewymierne.
Albo baw się jak Mariusz
3 mar 11:30
chichi:
| | p | |
Tradycyjnie założyć, że √2 jest liczba wymierną i jest postaci √2= |
| , gdzie NWD(p,q)=1 |
| | q | |
i doprowadzić do sprzeczności, albo rozważyć wielomian W(x)=x
2−2 (którego pierwiastkiem jest
| | r | |
√2) i na mocy tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu pokazać, że √2∉{ |
| }, gdzie |
| | s | |
r=D
−2 i s=D
1, można też przy 1 pomyśle poprzez rozkład na czynniki pierwsze
3 mar 11:32
3 mar 12:55