Niewymiernosć pierwiastka z 7
James0n: Wykaż, że liczba
√7 jest liczbą niewymierną.
Wzorując się na metodach opisanych w internecie doszedłem do etapu gdy mam:
7n
2=m
2
m=7k
m
2=49k
2
49k
2=7
2 / :7
7k
2=n
2
Co teraz należy zrobić, aby udowodnić niewymierność?
13 lis 22:29
Saizou :
7n2=m2 z tego ci wynikło że 7I m
7k2=n2 z tego 7In
a założyliśmy że NWD(m,n)=1 czyli mamy sprzeczność, zatem teza jest prawdziwa
13 lis 22:32
James0n: Ok teraz rozumiem. Wielkie dzięki
13 lis 22:36
Adamm:
dla liczby naturalnej n:
√n jest wymierne ⇔ √n jest całkowite ⇔ n jest kwadratem liczby naturalnej
Dowód.
√n = p/q gdzie p, q liczby naturalne, nwd(p, q) = 1, q ≠ 0
nq2 = p2
zatem dowolna liczba pierwsza dzieląca q, dzieli również p, więc dzieli 1
z tego wynika, że q = 1
17 lut 15:40
chichi:
@
Saizou ja tam nigdzie nie widzę tego komentarza, że zakładamy iż są względnie pierwsze
17 lut 15:50
ICSP: FAKTY!
17 lut 15:54
chichi:
@
ICSP Fakty to o 19 na TVN, powinno to być zaznaczone, tak jak zaznaczył to @
Adamm
17 lut 16:52
Saizou :
Post 7 lat temu napisany

Inaczej:
x =
√7
x
2−7 = 0
Rozważmy wielomian w(x) = x
2−7
Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomiany mamy, że możliwymi pierwiastkami są
{−7, −1, 1, 7}.
Sprawdzamy, czy któraś z powyższych liczb zeruje wielomian
W(−7)= ... ≠ 0
W(−1)= ... ≠ 0
W(1)= ... ≠ 0
W(7)= ... ≠ 0
zatem
√7 jest niewymierny.
17 lut 17:39
Mila:
17 lut 17:46