Wyznacz równania stycznych które przechodzą przez punkt P(-1,-7)
szarik: Funkcja f określona jest wzorem f(x ) = 3x
2 + 2x − 5 dla każdej liczby rzeczywistej x .
Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f , które przechodzą przez punkt (− 1,− 7)
.
Odpowiedź: y=2x − 5 lub y=10x −17
Obliczyłam pochodną: f '(x)=6x+2 i zakładam, że dalej trzeba użyć wzoru na styczną, ale
wychodzi mi za dużo niewiadomych i jakoś nie mogę ruszyć z miejsca.
Byłabym wdzięczna za nakierowanie
28 lut 20:47
Goblin: Punkt P=(−1,−7) nie nalezy do prostej y=10x−17
28 lut 21:08
szarik: ajj zgubiłam minus. Powinno być y=−10x−17
28 lut 21:17
janek191:

y = 3 x
2 + 2 x − 5
y = a x + b
P = ( − 1, −7)
więc
− 7 = − a + b ⇒ b = a − 7
y = a x + a − 7
zatem
3 x
2 +2 x − 5 = a x + a − 7
3 x
2 = (2 − a) x +2 − a = 0
Δ = a
2 + 8 a − 20 = 0
Δ
a = 144
| | − 8 − 12 | |
a = |
| = − 10 ⇒ b = − 17 |
| | 2 | |
lub
| | − 8 +12 | |
a = |
| = 2 ⇒ b = − 5 |
| | 2 | |
Odp. y = − 10 x − 17 lub y = 2 x − 5
2 mar 18:38
szarik: janek191 ogarnęłam już to zadanie ale i tak dziękuję
2 mar 19:55
2 mar 21:31
janek191:
2 mar 21:36