Wyznacz równania stycznych, które przechodzą przez punkt (− 1,− 7)
szarik: Funkcja f określona jest wzorem f(x ) = 3x
2 + 2x − 5 dla każdej liczby rzeczywistej x .
Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f , które przechodzą przez punkt (− 1,− 7)
.
Odpowiedź: y=2x − 5 lub y=−10x −17
Obliczyłam pochodną: f '(x)=6x+2 i zakładam, że dalej trzeba użyć wzoru na styczną, ale
wychodzi mi za dużo niewiadomych i jakoś nie mogę ruszyć z miejsca.
Byłabym wdzięczna za nakierowanie
28 lut 22:14
aaa:
równanie prostej przez punkt (−1, −7)
y+7=a(x+1) ⇒ y=ax+a−7
przyrównujesz do f(x) i szukasz kiedy ma jedno rozwiązanie
28 lut 22:57
Eta:
styczna: y=ax+a−7
3x2+2x−5=ax+a−7
3x2−(a−2)x−(a−2)=0 i Δ=0
Δ= (a−2)2+12(a−2)=0
(a−2)(a−2+12)=0
a=2 lub a= −10
to styczne mają równania
y=2x−5 lub y= −10x−17
=====================
28 lut 23:19
piotr: Posługując się pochodną (bardziej uniwersalne):
równanie stycznej w punkcie x0
y−(3x02 + 2x0 − 5) = (6x0+2)(x−x0)
styczna ta ma przechodzić przez punkt: (−1,−7)
⇒
−7−(3x02 + 2x0 − 5) = (6x0+2)(−1−x0)
⇒
x0 = −2 ∨ x0 = 0
⇒
y−(3(−2)2 + 2(−2) − 5) = (6(−2)+2)(x−(−2)) ∨ y+5 = 2x
y−(3(−2)2 + 2(−2) − 5) = (6(−2)+2)(x−(−2)) ∨ y+5 = 2x
y+3 = −10x + 20 ∨ y+5 = 2x
1 mar 09:15
szarik: oo dzięki wielkie

wszystko już rozumiem
1 mar 09:17