geometria anality
mateusz: Punkty A = (−6,−1 ),B = (4,1 )i C = (−1,3)są wierzchołkami trójkąta . Z wierzchołka C
poprowadzono wysokość. Wyznacz współrzędnepunktu , w którym wysokość pada na podstawę
postanowiłem się to tego zabrac aby sie nauczyć z równania prostej AB wyszło mi y=1/5x+1/5
wiedząć że C jest prostopadłe zamieniałem 1/5 na −5 i obliczyłem b podstawiając współrzędne C
i rówanie wyszło mi y=−5x−2 i te dwa równania dałem do układu równań i wyszedł mi jakiś dziwny
wynik
11 lut 22:21
Qulka:

faktycznie dziwne ułamki
11 lut 22:24
Eta:
D(−11/26, 3/26)
11 lut 22:29
mateusz: no dokładnie taki sam wynik mi wyszedł może nauczycielka się pomyliła podając treść zadania.
Dzięki za pomoc
11 lut 22:29
Eta:
Nie ma "dziwnych liczb"

Przy takich danych tak wyszło
11 lut 22:30
11 lut 22:31
Qulka: jak są magiczne sympatyczne bliźniacze to mogą być i dziwne
11 lut 22:52