zadanie z geometri analitycznej
mateusz: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A = ( −4, −2), B = ( 0, 6), C = ( 5 , 1). Wyznacz punkt
podstawy , na który pada wysokość poprowadzona z wierzchołka B.
11 lut 12:55
Eta:

D=(2,0)
11 lut 13:01
mateusz: jak obliczyć współrzędne tego punktu d bo ja zrobiłem ze wzoru na środek odcinka A i C
11 lut 13:03
Eta:
Proste AC i BD są prostopadłe
Napisz równanie prostej AC i równanie prostej BD
i rozwiąż układ równań danych tymi prostymi
i otrzymasz D
11 lut 13:06
Eta:
D nie jest środkiem odcinka AC
11 lut 13:08
Eta:
A jaki wynik masz tutaj ?
Taki jak podałam ?
11 lut 22:30
mateusz: Tak teraz mi dobrze wyszło, nie wiem co mi wpadło do głowy z tym środkiem
11 lut 22:33
Eta:
ok

łap.......

może pomoże
11 lut 22:35