Geometria
xvc:

Oblicz pole trapezu:
a) równoramiennego, o ramieniu 25cm .Ponadto suma jego podstaw , które różnią się o 14
jest równa 34
b) prostokątnego o kącie ostrym 30, krótszej podstawie 2 i ramieniu dwa razy dłuższym od
krótszej podstawy
c) przedstawionego na rysunku dla a=2√3 i h= √3( rysunek jest u góry to pod punktu c))
lewy dolny kąt przy podstawie ma 45(stopni) prawy dolny kąt przy podstawie ma 60(stopni)
4 lut 19:42
4 lut 20:15
VII:

W zwiazku z tym iz popelnilem blad przy liczeniu wysokosci tego trapezu
Wysokosc trapezu rownoramiennego bedzie srednia proporcjonalna miedzy bokami rownoleglymi kiedy
w ten trapez wpiszemy okrag (kolo )
Wtedy srednica kola ,okregu bedzie wysokoscia takiego trapezu
Jeszcze raz przepraszam i policze jak ma byc .
AE=FB=7 (to z obliczen
EF=DC=10
AD=BC=25
Rozpatrzy trojkat AED (prostokatny
stad
7
2+h
2=25
2
49+h
2=625
h
2=625−49=576
h=
√576=24
P=17*24=408cm
2
4 lut 22:40
VII:

AB=AE+EB
AE=CD=2
EB obliczymy z trojkata prostokatnego CEB
| 4√3 | |
Z trojkata tego mamy EB= |
| = 2√3 |
| 2 | |
Ab= 2+2
√3= 2(1+
√3)
| 2(1+√3 | |
P= |
| *2= 2(1+√3)=2+2√3}j2 |
| 2 | |
5 lut 20:55
blabla:
| 1 | |
P=P□+P△ P□=22=4 , P△= |
| *2*4*sin60o = 2√3 |
| 2 | |
P=4+2*
√3
P=2(2+
√3)
========
5 lut 21:46
VII: Zapomnialem wpisac do obliczenia pola wartosci CD i dlatego wyszedl mi zly wynik .
5 lut 21:51
Filip:
A powiedz mi po co to j
2
5 lut 21:52
VII: Jestem pewien ze to wiesz bo jestes studentem
Ale skoro pytasz to odpowiadam
Pole figury wyraza sie w jednostkach kwadratowych np mm2 cm2 , km2 itd
Tutaj w zadaniu nie sa podane jednostki w jakich mierzymy boki takiego wielokata
Wiec przy podaniu odpowiedzi powinnismy napisac (P= ...... [j2] czyli jednostek kwadratowych
5 lut 21:58