Wyznacz ekstrema lokalne i zbadaj monotoniczność funkcji
michal: Wyznacz ekstrema lokalne i zbadaj monotoniczność funkcji
3 lut 20:39
3 lut 20:42
michal: Pomoze ktoś?
4 lut 18:06
Jerzy:
Tak.Ustal dziedzinę i oblicz pochodną.
4 lut 18:11
michal: D: 2x−5=0
2x=5
x=2,5
| | (2x+4)*(2x−5)−(x2+4x)*(2) | | 2x2+10x−20 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (2x−5)2 | | 4x2+25−20x | |
I co dalej?
4 lut 19:02
Jerzy:
Szukamy miejsc zerowych pochodnej.
4 lut 19:07
janek191:
Df = ℛ \ { 2,5}
4 lut 19:33
VII: (2x+4)(2x−5)−(x
2+4x)*2= 4x
2−10x+8x−20−2x
2−8x= 2x
2−10x−20=2(x
2−5x−10)
x
2−5x−10=0
Δ=25+40=65
4 lut 19:46