Przekątne trapezu 𝐴𝐵𝐶𝐷o podstawach 𝐴𝐵 i 𝐶𝐷 przecinają się w punkcie
Mavannkas: Przekątne trapezu 𝐴𝐵𝐶𝐷o podstawach 𝐴𝐵 i 𝐶𝐷 przecinają się w punkcie 𝑆.
Oblicz pole trapezu, wiedząc, że pole trójkąta 𝐴𝑆𝐷 jest równe 72, a pole trójkąta 𝐷𝑆𝐶
jest
równe 24
Jakieś wskazówki?
3 lut 15:27
blabla:

P
3=k*P
2 ⇒ k=3 −− skala podobieństwa ΔABS i CDS
to P(trapezu) = (k+1)
2*P
2
P(trapezu)= 16*24=384
===========
3 lut 15:40
3 lut 15:41
Mavannkas: Aaa nie zauważyłem, że drugi trójkąt ma pole k razy większe a wysokość tą samą. Dziękować
3 lut 15:47
blabla:
3 lut 15:53