Na rysunku przedstawiono siatkę bryły. Nazwij tę bryłę. Oblicz pole powierzchni
MarszaL:

Na rysunku przedstawiono siatkę bryły. Nazwij tę bryłę. Oblicz pole powierzchni całkow8itej
oraz objętość V
3 lut 13:56
janek191:
Ostrosłup.
3 lut 13:58
janek191:
h12 + 62 = 182
h12 = 324 − 36 = 288 = 9*16*2
h1 = 12√2
PΔ1 = 0,5*12*12√2 = 72 √2
h22 = 182 − 82 = 324 − 64 =260= 4√65
h2 = 2√65
PΔ2 = 0,5*16*2√65 = 16√65
itd.
3 lut 14:05
MarszaL: a H całej bryły jak byc obliczył ?
3 lut 14:11
3 lut 14:19
blabla:

Jeżeli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają tę samą długość
to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
ze wzoru Herona:
| | 12+12+16 | |
Pp=√p(p−a)(p−b)(p−c) p= |
| = 20 |
| | 2 | |
P
p=
√20*8*8*4=
√5*4*4*8*8= 32
√5
| | abc | | 18 | |
R= |
| = ......... = |
| |
| | 4P | | √5 | |
H
2=18
2−R
2
V= ...........
3 lut 18:44