.
Julek: z
4+z
2+1=0
t=z
2
t
2+t+1=0
Pomoże ktoś to rozwiązać?
26 sty 22:39
ICSP: z4 + z2 + 1 = z4 + 2z2 + 1 − z2 = (z2 + 1)2 − z2 = (z2 + z + 1)(z2 − z + 1) = 0
z2 + z + 1 = 0 v z2 − z + 1 = 0
26 sty 22:41
Filip:
...=(z2+1)−z2=(z2+z+1)(z2−z+1)
26 sty 22:42
Filip: O witam
ICSP
26 sty 22:42
Julek: A moim sposobem można? Bo tutaj ciężko mi będzie wpaść na takie przekształcenie.
26 sty 22:43
26 sty 22:46
Filip:
Mozna, jednak bedzie wymagalo wiecej wkladu, wezmy przykladowo, ze
Taki uklad rownan do jednego rozwiazania
26 sty 22:46
Mariusz:
Julek jeśli chcesz skończyć swoim sposobem to
| | 2π | | 2π | |
t1=cos( |
| )+isin( |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
t2=cos( |
| )+isin( |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Teraz liczysz pierwiastek ze wzoru de Moivre
26 sty 22:47
Mariusz:
Nie trzeba rozwiązywać układu równań co pokazałem nawet w tamtym wątku
26 sty 22:49
Julek: Dzięki wielkie.
26 sty 22:51
Filip: Moja wiedza na temat tych wzorow wynosi 0
26 sty 22:51
Mariusz:
| | Arg(z)+2kπ | | Arg(z)+2kπ | |
z1/n=|z|1/n(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | n | | n | |
k∊{0,1,...,n−1}
|z| − moduł liczby zespolonej
Arg(z) − argument liczby zespolonej
Jak masz punkty na płaszczyźnie w układzie biegunowym to
|z| − jest długością promienia wodzącego
Arg(z) jest miarą kąta skierowanego między osią biegunową a promieniem wodzącym
26 sty 23:00
Julek:
Zweryfikuje ktoś poprawność wyników?
26 sty 23:00
Mariusz:
Na to wychodzi
Aby samemu sprawdzić poprawność wyniku możesz go wstawić do równania
26 sty 23:09