.
xyz: √−4i−8 Pomoże ktoś?
24 sty 23:54
Mariusz:
Możesz z postaci trygonometrycznej (wzór de Moivre)
Nie jest ci potrzebna konkretna wartość argumentu
Wystarczą wzory na cosinus oraz sinus kątów połówkowych
Przydatne będzie też stwierdzenie do jakiej ćwiartki należy argument
25 sty 08:30
Mariusz:
Możesz też zapisać liczbę zespoloną w postaci
z=x+yi x,y∊ℛ
(x+yi)2=−8−4i
(x2−y2)+2xyi=−8−4i
Po porównaniu części rzeczywistej i części urojonej dostajesz układ równań
x2−y2=−8
2xy=−4
25 sty 09:05
VII: Po rozwiazaniu tego ukladu otrzymamy wzory na pierwiastki kwadratowe liczby zespolonej z=x+iy
| | x+√x2+y2 | | −x+√x2+y2 | |
z1,2=±√ |
| + i sgn b √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
sgnb=+1 jesli b≥0
sgnb=−1 jesli b<0
25 sty 09:42
VII: Przepraszam
Tutaj powinno byc sgn y =1 gdy y≥0 lub sgny=−1 gdy y<0
gdyz liczbe z zapisalem w postaci z=x+iy a nie z=a+bi
25 sty 13:06
Mila:
√−4i−8
−8−4i=(x+iy)
2, x,y∊R
−8−4i=x
2+2xyi−y
2
x
2−y
2=−8
2xy=−4
xy=−2
x
4+8x
2−4=0
(x
2+4)
2−16−4=0
(x
2+4)
2=20
x
2+4=2
√5 lub x
2+4=−2
√5
x
2=2
√5−4 lub x
2=−2
√5−4<0
x=
√2√5−4 lub x=−
√√5−4
| | −2 | | 2 | |
y= |
| lub y= |
| |
| | √2√5−4 | | √2√5−4 | |
====================
25 sty 17:44
Mariusz:
Na postaci trygonometrycznej też można
−8−4i ,
cos(Arg(z)) < 0
sin(Arg(z)) < 0
Arg(z) należy do trzeciej ćwiartki
Po podzieleniu będzie w drugiej
| | x | | x | | x | |
cos(2 |
| )=cos2( |
| )−sin2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | Arg(z) | | √2+2cos(Arg(z)) | |
cos( |
| )=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | Arg(z) | | √2−2cos(Arg(z)) | |
sin( |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | |
|z|=
√64+16=4
√5
| | Arg(z) | | √(10−4√5)/5 | |
cos( |
| )=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | Arg(z) | | √(10+4√5)/5 | |
sin( |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | Arg(z) | | √50−20√5 | |
cos( |
| )=− |
| |
| | 2 | | 10 | |
| | Arg(z) | | √50+20√5 | |
sin( |
| )= |
| |
| | 2 | | 10 | |
| | Arg(z) | | Arg(z) | |
z(1/2)=|z|1/2(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
| | Arg(z)+2π | | Arg(z)+2π | |
z(1/2)=|z|1/2(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
| | √−400+200√5 | | √400+200√5 | |
z(1/2)=− |
| +i |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | √−400+200√5 | | √400+200√5 | |
z(1/2)= |
| −i |
| |
| | 10 | | 10 | |
z
(1/2)=−
√2√5−4+i
√2√5+4
z
(1/2)=
√2√5−4−i
√2√5+4
25 sty 20:59
Mila:
No i ładnie, bez niewymierności w mianowniku
25 sty 22:18
Mariusz:
Można by dodać że dla pierwiastków stopnia 2k gdzie k∊ℤ
obydwa sposoby się sprawdzają
Dla pierwiastków innych stopni zostaje już tylko wzór de Moivre
26 sty 11:47