Równanie trygonometryczne
BoosterXS: Rozwiąż równanie sin2(2x)+1 = 7sin2(x) w przedziale <−2π ; 2π>
zamieniam sin2(2x) za 4sin2(x)cos2(x)
otrzymuję 4sin2(x)cos2(x) + 1 = 7sin2(x)
podpowie ktoś co dalej? zamienić 1 na sin2x+cos2x ?
25 sty 12:17
Filip:
dalej to robisz tak:
4sin
2x(1−sin
2x)+1−7sin
2x=0
t=sin
2x, t∊<0,1>
4t(1−t)+1−7t=0
−4t
2−3t+1=0
4t
2+3t−1=0
Δ=9+16=25
25 sty 12:26
VII: cos2x=1−sin2x
4sin2x(1−sin2x)+1=7sin2x
4sin2x−4sin4x−7sin2x+1=0
−4sin4x−3sin2x+1=0
4sin4x+3sin2x−1=0
t=sin2x i chyba zalozenie t∊<0,1> bo mamy sin2x a nie sinx
25 sty 12:29
BoosterXS: Dziękuję bardzo
25 sty 12:51
25 sty 14:54