Okrag
Khazix66: Wyznacz równanie okręgu, który jest styczny do prostych x=0 oraz 4x+3y+33=0, a także przechodzi
przez punkt P=(−2,0), proszę o pomoc
20 sty 14:21
chichi:

Wniosek?

Dalej już powinno pójść, wzór na odległość punktu od prostej oraz odległość między
punktami
20 sty 14:42
Jerzy:
Przecież żaden z tych okręgów nie przechodzi przez punkt P = (−2,0)
20 sty 14:51
chichi:
Ojj, @Jerzy... co ty nie powiesz. Wszystkie te okręgi są styczne do prostej o równaniu x=0
gdybyś nie zauważył, z tego rysunku wyciągnąć wniosek i zrobić następnie to co napisałem...
20 sty 14:54
Khazix66: Czy chodzi o to że r=a?
20 sty 16:20
chichi:
Specjalnie narysowałem ten niebieski okrąg, abyś coś zauważył, a więc jeśli miałoby być r=a, a
dla niebieskiego okręgu a<0 ⇒ r<0 sprzeczne

Może wypadałoby zaatakować to modułem?
20 sty 16:27
Khazix66: Próbuje cały czas i nie mogę dojść do rozwiązania, czy mogę prosić żeby ktoś rozwiązał?
20 sty 17:35
Mila:
Dobrze przepisane zadanie? Z jakiej książki?
20 sty 21:09
chichi:
A co jest nie halo @
Mila?
20 sty 22:03
Khazix66: Mila to zadanie z operonu i sprawdzałem na pewno dobrze przepisałem
21 sty 17:10
Mila:

4x+3y+33=0
A=(0,−11)
1) S=(p,q) − środek okręgu stycznego do ramion kąta leży na dwusiecznej tego kąta
B(b
1,b
2)− punkt przecięcia prostej k i okręgu ośrodku A i R=11
b
1<0
x
2+(y+11)
2=11
2 i 4x+3y+33=0
2) ΔBOA− Δrównoramienny
d: dwusieczna kąta BAO przechodzi przez środek BO i punkt A
d: y=ax−11
−(11/10)=a*(−33/10)−11
a=−3
y=−3x−11
3)
r=|p| P=(−2,0)∊ okręgu
(−2−p)
2+(0+3p+11)
2=p
2
| | 25 | | 8 | |
q=−3*(−5)−11=4 lub q=− |
| *(−3)−11=− |
| |
| | 9 | | 3 | |
S
1=(−5,4) r=5
lub
Równania okręgów:
| | 25 | | 8 | | 25 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2=( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
(x+5)
2+(y−4)
2=25
================
21 sty 17:21
chichi:
S=(a,b), r=|a|
| | |4a+3b+33| | | a−33 | |
r= |
| ⇒ 5|a|=|4a+3b+33| ⇒ b= |
| ∨ b=−3a−11 |
| | 5 | | 3 | |
|a|=
√(a+2)2+b2 /
2 ⇒ a
2=(a+2)
2+b
2
(1) Dla b=−3a−11
| | 25 | |
a2=(a+2)2+(−3a−11)2 ⇒ 9a2+70a+125=0 ⇒ (9a+25)(a+5)=0 ⇒ a=−5 ∨ a=− |
| |
| | 9 | |
| | a−33 | |
a2=(a+2)2+( |
| )2 ⇒ a2−30a+1125=0 (Δ<0 ⇒ brak rozwiązań) |
| | 3 | |
Dla a=−5:
r=|−5|=5 ∧ b=4, zatem:
O1: (x+5)
2+(y−4)
2=25
| | 25 | | 25 | | 8 | |
r=|− |
| |= |
| ∧ b= |
| , zatem: |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
| | 25 | | 8 | | 25 | |
O2: (x+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
22 sty 04:21
chichi:
| | 25 | | 8 | | 25 | |
O2: (x+ |
| )2+(y+ |
| )2=( |
| ) 2 oczywiście  |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
22 sty 04:23
a@b:
22 sty 13:43
Khazix66: Dziękuję za rozwiązania, a czy mógłby ktoś jeszcze pomoc mi z jednym dowodem geometrycznym z
tego samego arkusza?
22 sty 13:52
a@b:
Mamy zgadywać treść zadania ?
22 sty 14:01
Khazix66: A@b najpierw chciałem zapytać czy ktoś pomoże o co ci chodzi
22 sty 14:14
Khazix66: Dany jest trapez prostokątny o podstawach a, b oraz wysokości długości 2h. Dłuższe ramię
trapezu jest równocześnie średnica okręgu, który jest styczny do drugiego ramienia trapezu.
Udowodnij, że h2=ab.
22 sty 14:25
VII: Khazix66
U mnie mowi się tak
Zapytać się możesz, ale wiesz co Cię to obchodzi
22 sty 14:27
chichi:
Z ΔCEB:
|EB|=a−b
(2h)
2+(a−b)
2=(2r)
2=(a+b)
2
4h
2+a
2−2ab+b
2=a
2+2ab+b
2 ⇒ 4h
2=4ab ⇒
h2=ab
Q.E.D.
22 sty 14:33
VII: Widze że skorzystałes z twierdzenia o linii środkowej trapezu .
Także mnie sie przyda .
22 sty 14:42
chichi:
Cześć @
VII. Myślę, że to jest tak oczywiste, że nawet tego nie zapisywałem
22 sty 14:47
VII: OK
22 sty 14:48
Khazix66: Dziękuję chichi niby takie oczywiste a ja tego nie zauważyłem i nie mogłem przez to dojść do
rozwiązania haha
22 sty 14:52
a@b:

Z podobieństwa trójkątów ABE i DCE z cechy(kkk)
h
2=ab
======
i po ptokach
22 sty 15:46
Szkolniak: Tak z ciekawości − miałby ktoś może odpowiedzi do matury próbnej z Operonu z poziomu
rozszerzonego?
Chętnie bym sobie sprawdził ile udało mi się zdobyć.
22 sty 19:07
a@b:
Jakiej matury, z którego roku ?
22 sty 19:16
Szkolniak: Z tego. Mam ten arkusz, ale niestety nie jest nawet opisany rokiem i ciężko mi skonkretyzować
który to jest, ale właśnie to zadanie się tam znalazło
22 sty 19:40
chichi:
No to do dwóch zadań już masz rozwiązania, wstaw resztę wyników bez rozwiązań, to sprawdzę
później, bo mam arkusz gdzieś na kompie, ale szczerze to jeszcze go nie otwierałem, odkąd go
mam, także pora go zrobić, jak już 2 zadania za mną
22 sty 20:11
Szkolniak: Wstyd udostępniać, jeszcze wyjdzie że 20% mam

Najbardziej w sumie interesuje mnie 13 zadanie, byłaby możliwość konsultacji teraz odnośnie
niego?
Bo ja jakoś dziwnie to zrobiłem i coś mi tu chyba nie pasuje
22 sty 21:01
a@b:
Napisz treść tego zadania
22 sty 21:03
Szkolniak: Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym. W wyniku podzielenia wyrazu a13 przez a3 otrzymujemy
iloraz 5 i resztę 1, dodatkowo wyrazy pierwszy, siódmy, i sto trzeci w podanej kolejności
tworzą ciąg geometryczny. Oblicz iloraz tego ciągu geometrycznego.
Chętnie zamieszczę swoje rozwiązanie i tok rozumowania, bo strasznie jestem ciekaw czy jest
dobrze, ale obstawiam że będzie kicha..
22 sty 21:07
chichi:
@Szkolniak wstyd to kraść...
To zadanie jest tak banalne, że chyba ma z 3pkt. xD
22 sty 21:12
Szkolniak: 4 ma − czy odpowiedź to 16?
22 sty 21:14
chichi:
b
1=a
1=1
b
2=a
1+6r=1+15=16
b
3=a
1+102r=1+255=256
Dlaczego nie sprawdziłeś?
22 sty 21:24
Mila:
chichi, zniechęcasz takimi komentarzami do korzystania z forum

21: 12
22 sty 21:35
Szkolniak: Skąd wziąłeś te wartości dla a
1 i r?
Ja w ogóle podszedłem do tego w ten sposób:
Mamy informację, że wyrazy a
1, a
7 i a
103 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny,
stąd:
(a
7)
2=a
1*a
103, gdzie a
7=a
1+6r i a
103=a
1+102r
(a
1+6r)
2=a
1(a
1+102r)
a
12+12a
1r+36r
2=a
12+102a
1r
45a
1r−18r
2=0
r(45a
1−18r)=0
Teraz sprawdzamy ten warunek z podzielnością a
13 i a
3:
1
o r=0, wtedy:
| | a13 | | a1+12r | | a1 | |
|
| = |
| = |
| =1 (odpada) |
| | a3 | | a1+2r | | a1 | |
Ma to sens?
Też w sumie nie wiem czy w drugim przypadku nie powinienem sprawdzić co się dzieje gdy podzielę
a
13 przez a
3?
22 sty 21:35
chichi:
@
Mila nie wiem jak Ty to rozumiesz, ale jeśli on napisał, że wstyd publikować wyniki, a ja
napisałem, że wstyd do kraść, to oznaczało żeby nie wstydził się publikować rozwiązań nawet
jeśli nie ma pewności czy są poprawne. Co do drugiej części, to moja indywidualna opinia nt.
zadania, a to czy ktoś się z tym zgadza ty nie, jego sprawa. Nie rozumiem Cię..
22 sty 21:43
chichi:
zgadza czy* nie
22 sty 21:44
Mila:
a
1+12r−1=5a
1+10r
4a
1=2r−1,
a
1 lub r podstaw do (a
1+6r)
2=a
1(a
1+102r)
22 sty 21:52
chichi:
Wyjaśnienia skąd wziąłem wartości dla a
1 i r znajdziesz w poście @
Mila
22 sty 21:55
Szkolniak: Rzeczywiście. Szczerze mówiąc miałem wtedy zaćmienie i kompletnie nie wpadłem jak zapisać tą
równość z podzielnością.
A odnośnie mojego rozwiązania − mógłbym liczyć na pełną punktację czy raczej by mi nie
zaliczyli?
22 sty 22:08
Mila:
Równość z podzielnością przez analogię:
22 sty 22:10
Szkolniak: Racja, pewnie musiałbym sobie gdzieś na boku rozpisać przykład taki na liczbach i bym zauważył
| | a13 | |
Ja myślałem żeby rozpisać coś typu |
| =5x+1, ale ten iks by mi tam wadził |
| | a3 | |
Mogę zamieścić jeszcze jedno zadanko?
Bo to ze słabego działu u mnie i też jestem bardzo ciekaw czy dobrze je zrobiłem
22 sty 22:14
22 sty 22:14
Szkolniak: Treść: W trójkącie równobocznym ABC na boku AB zaznaczono punkt D w taki sposób, że
| | |AD| | | 1 | |
|
| = |
| . Wyznacz sinus kąta BCD. |
| | |DB| | | 3 | |
I wynik wyszedł mi dosyć 'dziwny'
22 sty 22:19
Filip:
Generalnie źle, tu wystarczy rozwiązać układ równań
a13=5a3+1
a72=a1a103
Poprawne odpowiedzi to q=16 v q=1
22 sty 22:25
Szkolniak: Filip wiedziałem że fajnie by to poszło z układu równań, niestety tak jak powiedziałem,
przez to że nie wpadłem na pomysł jak zapisać te pierwsze równanie to lipa
22 sty 22:26
chichi:
Szkolniak Pokaż jak liczyłeś
22 sty 22:31
Filip:
A z tym trójkątem to nie namieszałeś? Mi wyszło |CD|=x√13, a tobie x√19
22 sty 22:31
chichi:
Cześć @
Filip to dobrze Ci wyszło
22 sty 22:35
Szkolniak: Jak to?
Mamy równanie:
a
2=25x
2−12x
2*cos(60
o)
a
2=25x
2−6x
2
a
2=19x
2
a=x
√19?
22 sty 22:41
Filip:
a2=b2−c2−2abcosα
22 sty 22:43
Filip: a
2=b
2+c
2−2abcosα
Teraz to ja zrobiłem błąd
22 sty 22:44
chichi:

a=4x ⇒ h=2x
√3
Z tw. Pitagorasa w ΔCED:
(x)
2+(2x
√3)
2=d
2 ⇒ 13x
2=d
2 ⇒
√13x=d
22 sty 22:47
Szkolniak: Szkoda, głupie błędy i punkty w plecy..
To jak już tak lecimy to możemy jeszcze sprawdzić ostatnie zadanie, czyli optymalizacyjne?
Treść: Obwód trójkąta równoramiennego jest równy L. Jakie długości powinny mieć boki tego
trójkąta, aby objętość bryły powstałej w wyniku obrotu wzdłuż podstawy była największa?
| | 3 | | 3 | | L | |
Wyszło mi, że boki równe są |
| L, |
| L oraz |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
22 sty 22:48
Szkolniak: | | 3√39 | |
Teraz wychodzi tak: sinα= |
| |
| | 26 | |
22 sty 23:00
Filip:
No generalnie według mnie boki ci wyszły poprawnie
22 sty 23:02
chichi:
@
Szkolniak teraz jest okej
22 sty 23:02
a@b:

d
2=25a
2+27a
2
d=2
√13
| | 3a√3 | |
sinα= |
| =......... |
| | 2√13 | |
22 sty 23:08
Filip:
Cześć
chichi Ad. 22:35
22 sty 23:08
Szkolniak: 11 też było całkiem ciekawe, końcowo otrzymywało się równanie trygonometryczne dwukwadratowe,
pierwszy raz się w ogóle z takim spotkałem, ale sprawdziłem na GeoGebrze i dobrze je
rozwiązałem.
12 tez jest ciekawe − zamieszczę treść i jeśli ktoś miałby ochotę to chętnie sprawdzę czy
dobrze zrobiłem.
| | 4−m | |
Treść: Dla jakich wartości parametru m funkcje f(x)= |
| oraz g(x)=x2+5x+m, dla x≠0, mają |
| | x | |
dokładnie trzy punkty wspólne?
Mi wyszło, że m∊(−inf;7)∪(7;8)
22 sty 23:16
Filip:
W(x)=x3+5x2+mx−4+m=0
W(−1)=−1+5−m−4+m=0
W(x)=(x+1)(x2+4x+m−4)
x2+4x+m−4
(1) Δ>0
Δ=16−4m+16>0
m<8
(2)x=√8−m−2!=−1
m!=7
22 sty 23:27
chichi:
@
Szkolniak a jakie masz warunki?
22 sty 23:31
Filip:
A jakie to było 11 zadanie, bo nie mam wglądu?
22 sty 23:35
Szkolniak: Filip
| | 3 | |
11) Rozwiąz równanie sin2(2x)+1=7cos2( |
| π−x) dla x∊<−2π;2π> |
| | 2 | |
I co oznacza ten wykrzyknik przy m?
chichi
Δ>0 i f(−1)≠, gdzie f(x)=x
2+4x+m−4
22 sty 23:38
Szkolniak: f(−1)≠0, zero mi uciekło
22 sty 23:41
Filip:
No i jest ciekawy jakiś sposób by rozwiązać to zadanie, czy "na piechotę"?
23 sty 00:53
a@b:
Równanie:
| | 7 | |
1−cos2(2x)+1= |
| *2sin2x , 2sin2x=1−cos(2x) |
| | 2 | |
i lecimy:
2cos
2(2x)−7cos(2x)+3=0
(2cos(2x)−1)(cos(2x)−3)=0
| | 1 | |
cos(2x)= |
| v cos(2x)=3 −− sprzeczność |
| | 2 | |
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ v 2x= − |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 5 | |
x= |
| +kπ v x= |
| π+kπ , k∊C |
| | 6 | | 6 | |
dla x∊<−2π, 2π>
...........................
i po ptokach
23 sty 19:43