Kochani pomożecie
Kate : W urnie jest po 5 kul czarnych, białych i zielonych. Z urny wyjęto, nie oglądając, jedną kulę i
odłożono na bok. Następnie wylosowano dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że były one w
różnych kolorach.
24 sty 14:10
: Ty to masz problemy

weź 5 kulek=klocków, koralików,..albo długopisów, wykonaj reprezentacyjną serię 1000 losowań
i będziesz miała wynik
za to na pewno dadzą Ci szóstkę

jeśli oczywiście opiszesz to na vlogu
24 sty 14:33
janek191:
A ile było kul białych i ile zielonych?
24 sty 14:59
Kate : po 5
24 sty 15:01
Jerzy:
Istotne słowo „po” , czyli jest 15 kul.
24 sty 15:02
Kate : po wyjęciu 1 zostało 14
24 sty 15:03
Kate : najpierw musze obliczyć ile jest wszystkich możliwości 14*13= 182 dobrze myślę ?
24 sty 15:07
Kate : 5 * 4 = 20 ( kolor który nie został wyjęty wcześniej )
5 * 4 = 20 ( kolor który nie został wyjęty wcześniej )
4 * 3 = 12 ( kolor który został wyjęty wcześniej )
Razem daje 52. No i teraz odejmujemy 182 − 52 = 130
Czyli szanse że wylosujemy różne kolory jest 130 / 182 czy dobrze to rozwiązałam?
24 sty 15:09
24 sty 15:15
Kate : czyli 75/182
24 sty 15:17
Jerzy:
Nie,to co napisałem,to bzdura.
24 sty 15:20
Kate : pomoże ktoś z tym zadaniem?
24 sty 15:57
24 sty 16:12
24 sty 16:27
Kate : 75/273 to bedzie wynik tego zadania
24 sty 16:31
Jerzy: Treść nie jest do końca jasna.To co napisałem 16:27 oznacz wylosowanie trzech kul w różnych
kolorach w całym zdarzeniu,a może chodzi o wylosownie dwóch różnych kolorów w drugim etapie.
24 sty 16:49
pat:
Prawdopodobieństwo całkowite − 2 etapy.
Chodzi o wylosowanie dwóch różnych kolorów w drugim etapie.
24 sty 17:23
pat:

5 kul czarnych, 5białych i 5 zielonych.
1) wylosowano kulę białą i odłożono
W urnie zostały:
4B,5C,5Z (14 kul)
Losujemy 2 kule ( nie uwzględniam kolejności)
B
1 − wylosowano kule: BC lub BZ lub CZ
B'
1− wylosowano dwie kule w jednakowym kolorze
|B
1|=91−26=65
lub
2) wylosowano wylosowano kulę C i odłożono ( analogiczna sytuacja)
|B
2|=65
lub
3) wylosowano wylosowano kulę Z i odłożono
|B
3|=65
A− za drugim razem wylosowano 2 kule o różnych kolorach
|A|=3*65
| | 1 | | 65 | | 5 | |
P(A)= |
| *(3* |
| )= |
| |
| | 3 | | 91 | | 7 | |
24 sty 17:45