znak pochodnej
jaros: Jak tutaj znaleźć znak pochodnej?
c
x(sinx+cosx)
| | 3pi | |
miejsce zerowe to x = |
| + kpi |
| | 4 | |
19 sty 21:57
Qulka:
19 sty 22:02
jaros: hmm no ale skąd mam wiedzieć jak to narysować?
19 sty 22:05
jaros: Musze wyznaczyć monotoniczność i ekstrema i zaciąłem się ;x
19 sty 22:06
Jerzy:
Na początek podaj wzór funkcji a nie jakieś głupoty.
19 sty 22:10
jaros: f(x0 = exsinx
19 sty 22:12
jaros: f(x) = exsinx
19 sty 22:12
ICSP: f(x) = e
xsinx
| | π | |
f'(x) = ex(sinx + cosx) = √2exsin(x + |
| ) |
| | 4 | |
19 sty 22:15
jaros: @ICSP napisałbyś jakich operacji matematycznych użyłeś?
19 sty 22:33
ICSP: | | π | |
możesz użyć wzoru na sumę sinusów ( cosx = sin( |
| − x)) |
| | 2 | |
| | √2 | |
możesz użyć wzoru na sinus sumy kątów (wyciągasz √2 przed nawias i wyrażenia |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
zamieniasz na cos( |
| ) i sin( |
| )) |
| | 4 | | 4 | |
Sposób dowolny.
19 sty 22:41
19 sty 22:42
Mila:
| | √2 | | √2 | |
g(x)=√2*( |
| sinx + |
| cosx)= |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
=√2*(sinx*cos |
| +sin |
| *cosx)=√2*sin(x+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
19 sty 23:06
jaros: Dobrze dziękuje wszystkim
19 sty 23:20
jaros: Jeszcze jedno, cały czas uzyskuje wzór z sumy sinusów √2cos(x−π/4), wiedzą państwo, gdzie
może być błąd? kalkulator pokazuje to samo
Według wzoru powinno być √2cos(π/4−x).
19 sty 23:30
asd:
cos(−α)= cos(α)
19 sty 23:35
Mila:
| | π | |
cos(x−π/4)=cos(π/4−x)=sin(x+ |
| ) |
| | 4 | |
cos(x−π/4)=cos(π/4−x) bo y=cosx jest funkcją parzystą
19 sty 23:42
Marcysia: Dziękuję ślicznie
20 sty 00:02
23 sty 00:30