objętość walca
nadia: Wysokość walca jest dwa razy dłuższa od średnicy jego podstawy. Oblicz pole powierzchni
całkowitej walca, jeśli jego objętość wynosi 2π
18 sty 16:31
janek191:
h = 4 r
V = π r
2*h = π r
2* 4 r = 4π r
3 = 2π
2 r
3 = 1
P
c = 2 π r
2 + 2π r*h = 2π r
2 + 8 π r
2= 10π r
2
Dokończ
18 sty 16:37
nadia: nie potrafię

mam 45lat, robie liceum żeby móć zrobić szkołę która mnie interesuje
18 sty 18:05
nadia: nie rozumiem tej matmy, pomóżcie proszę
18 sty 18:06
Jerzy:
Z całym szacunkiem,głową muru nie przebijesz.Masz dostęp do internetu,ucz się sama.Tutaj
pomagamy,ale nikt nie wklepie ci matematyki do głowy.
P.S
Mam wątpliwości, co do twojej prawdomówności.
18 sty 18:12
nadia: a ile to jest pierwiastek stopnia 3 z 2 do kwadratu?
18 sty 18:17
nadia: Jerzy, przecież w sprawach, których nie pojmuję bym kłamać nie mogła. Matematyka jest mi
czarną magią, a wymagają tych zadań co bym semestr zaliczyła. Za moich czasów nikt takich
wyliczeń robić nie musiał i żyli wszyscy dobrze a teraz tylko życie nam utrudnić chcą
18 sty 18:19
nadia: ja się tym dzieciakom nie dziwię, że oni korepetytorów brać muszą, tylko młode mądre głowy mogą
rozumieć takie pojęcia, starzy to już nie pojmują po co to liczyć i jak
18 sty 18:20
nadia: ja tu widzę że ten ułamek pod r podstawić i do kwadratu to wziąć, ale jak taką liczbę pod
pierwiastkiem w kwadrat wyliczyć?
18 sty 18:21
nadia: widzę tu u Was, że każdy te wyniki tak uprości, że nikt się nie przyczepia ale ja takich
wyliczeń to nigdy nie umiałam. Po kiego mi w życiu liczenie pierwiastków takich haha
18 sty 18:22
nadia: nikt mi tu już nie pomoże widzę, o jak smutno
18 sty 18:35
nadia: dzieciaki pomóżcie proszę Was
18 sty 18:36
janek191:
| | 1 | | 10 π | |
Pc = 10 π r2 =10 π*( |
| )2} = 10 π*({1}{3√4} = |
| |
| | 3√2 | | 3{4} | |
18 sty 18:49
18 sty 18:50
janek191:
| | 10 π | | 3√2 | |
Pc = |
| * |
| = |
| | 3√4 | | 3√2 | |
18 sty 19:00
18 sty 19:01
Mila:

Wysokość walca jest dwa razy dłuższa od średnicy jego podstawy. Oblicz pole powierzchni
całkowitej walca, jeśli jego objętość wynosi 2π.
1)
V=π*r
2*4r=4π*r
3
4πr
3=2π /:(2π)
| | 1 | | 1 | |
2r3=1 ⇔r3= |
| ⇔ r= |
| usuwam niewymierność z mianownika |
| | 2 | | 3√2 | |
2)
P
c=2πr
2+2π*r*4r=2π(r
2+4r
2)
| | 3√4 | |
Pc=2π*5r2=10πr2=10π*( |
| )2= |
| | 2 | |
| | 3√4 | | 3√4 | | 3√16 | |
=10π* |
| * |
| =10π* |
| = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 3√2*8 | | 3√2 | |
=10π* |
| =10π*2* |
| |
| | 4 | | 4 | |
P
c=5
3√2π
========
18 sty 19:01
janek191:
| | 10 π *3√2 | | 10 π *3√2 | |
= |
| = |
| = 5π*3√2 |
| | 3√8 | | 2 | |
18 sty 19:02
Damian#UDM: nadia co z matematyki sprawia Tobie największy problem? Matura jest Tobie potrzebna czy
tylko ukończenie liceum?
18 sty 19:04