trójkąt i nierówność
DAniel: Udowodnić, że jeśli α i β są miarami kątów trójkąta ostrokątnego lub prostokątnego, to
| | p | |
|
| ≥ √cosα + √cosβ gdzie p oznacza połowę obwodu a S pole |
| | √2S | |
17 sty 15:07
chichi:
Co jest trudnego w tym zadaniu, bo nie rozumiem? To się aż samo rozwiązuje

Wstawiasz zadania i czekasz na gotowe rozwiązania, przytoczę tu jedno z ostatnich, które
wstawiłeś, też dowód geometryczny. Mimo iż jesteś autorem, a pojawiły się zawiłości co do
zadania − błędna teza, nie raczyłeś nawet odpisać.
https://matematykaszkolna.pl/forum/406392.html
17 sty 15:28
DAniel: Może ktoś pomóc, ewentualnie podać wskazówkę?
18 sty 15:35
DAniel:
?
18 sty 21:17
jc:
2P=ac sin β = bc sin α
2P cos α = bc sin α cos α = (bc sin 2α)/2 ≤ bc/2
2P cos b= ac sin β cos β = (ac sin 2β)/2 ≤ ac/2
| | b+c/2 | | a+c/2 | | a+b+c | |
2P(√cos α+ √cos β) ≤ √bc/2 + √ac/2 ≤ |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 sty 08:18
jc: W zadaniu pole było oznaczone litrą S, ja użyłem litery P.
22 sty 08:31
DAniel: DZIĘKI
23 sty 19:50