Pole trójkąta
DAniel: Pole S trójkąta spełnia warunek S= a
2 − (b−c)
2 gdzie a,b,c są długościami boków trójkąta.
| | α | | 8 | |
Wykazać , że tg |
| = |
| gdzie α jest miarą kąta wewnętrznego leżącego naprzeciw boku |
| | 2 | | 15 | |
o długości a
31 gru 10:39
Filip:
Tw cosinusow
a
2=b
c+c
−2bcosαα
a
2−b
2−c
2=−2bccosα
S=a
2−b
2−c
2+2bc=2bc−2bccosα
| | bcsinα | |
S= |
| =2bc−2bccosα⇒sinα=4(1−cosα) |
| | 2 | |
sinα=4(1−cosα) |
2
1−cos
2α=16−32cosα+16cos
2α
Podstawienie t=cosα,t∊<−1,1)
| | α | |
I dostajesz rownanie kwadratowe, masz z tego cosα, pozniej liczysz cos |
| , bo |
| | 2 | |
| | α | |
No i sin |
| z j. trygonometrycznej i powinno wyjsc. Moj sposob jest dosyc zmudny. Poczekaj |
| | 2 | |
na geometrycznych "swirow", pewnie znajda szybsze rozwiazanie
31 gru 11:30
chichi: Widziałem to zadanie kiedyś na innym forum i nawet o dziwo rozwiązanie, które podaje
@
Filip przepisane kropka w kropkę.

Można do zadania podejść jeszcze inaczej: narysować trójkąt, wpisać okrąg uzależnić boki od
siebie prowadzać promienie do punktów styczności, połączyć środek okręgu z wierzchołkami i
| | α | |
przecież powstanie tam kąt |
| , bo środek okręgu wpisanego wyznaczają dwusieczne kątów w |
| | 2 | |
trójkącie. Skorzystać z warunku w zadaniu, podłubać i wyjdzie

P.S. Skąd ty wynajdujesz te zadania? One są z konkursów ze starych lat, więc jestem ciekaw
31 gru 11:49
chichi: Dla jasności, nie mówię, że ty je skopiowałeś czy coś, bo rozwiązania mogą przecież się
powtarzać
31 gru 11:57
Filip:
No tak, jednak jest to najlatwiejszy sposob do "zauwazenia" i do zrobienia, przykladowo na twoj
raczej bym nie wpadl.
| | α | |
Szukalem jeszcze rozwiazania rownania sinα=4(1−cosα), aby od razu tg |
| wyliczysz, czyli |
| | 2 | |
| | | |
przykladowo dojsc do rownania kwadratowego, gdzie t= |
| , jednak mi sie |
| | | |
nie udalo
Wolfram pokazuje, ze rownanie to mozna doprowadzic do postaci sinα=8sin
2t, idac dalej
2sintcost=16sin
2t | /cos
2t
16tg
2t−2tgt=0
| | 1 | |
2tgt(8tg−1)=0⇒tgt= |
| , jednak nie jest to poprawny wynik, moze jakis blad zrobilem |
| | 8 | |
31 gru 12:26
chichi: @
Filip to własnie całe piękno geometrii

wrócę do tego zadania, ale po nowym roku.. A
jak już tu jestem to szczęśliwego nowego roku i powodzenia na studiach, abyśmy dali radę na
tym 1 roku XD. Szczęśliwego nowego roku i dużo zdrówka oczywiście dla wszystkich forumowiczów
31 gru 12:37
HGH: chichi Filip, z ciekawosci co i gdzie studiujecie?
31 gru 12:48
Filip:
Takkk...wszystkiego dobrego w nowym roku 2021, zdrowia na duszy, ciele i umysle
HGH
chichi
HGH informatyka stosowana na politechnice warszawskiej
31 gru 13:01
chichi: Matematyka, UJ
31 gru 13:28
Filip: To moze ktos doswiadczony powie gdzie robie blad.
| | α | | 8 | |
Konczac zadanie moim pierwszym sposobem, dochodze, ze tg |
| = |
| i to sie zgadza z |
| | 2 | | 15 | |
zadaniem..
Natomiast mam drugi sposob (
bledny?)
sinα=4−4cosα (cosα=1−2sin
2t)
sinα=4−4+8sin
2t
sinα=8sin
2t
2sintcost=8sin
2t | /2cos
2t
| sint | | sin2t | |
| −4 |
| =0 |
| cost | | cos2t | |
tgt(1−4tgt)=0
| | α | | 1 | |
tg |
| = |
| −− dlaczego te wyniki sie od siebie roznia? |
| | 2 | | 4 | |
31 gru 13:54
chichi: | | 8 | |
Sprawdź czy, aby na pewno w twoim 1 rozwiązaniu to tan(α) nie wyszedł ci |
| |
| | 15 | |
31 gru 14:41
Filip:
Z tym podstawienie t=cosα? Wyszedl, w dwoch nastepnych juz nie
31 gru 14:45
chichi:
1−cos
2(α)=16−32cos(α)+16cos
2(α)
17cos
2(α)−32cos(α)+15=0
(17cos(α)−15)(cos(α)−1)
| | 15 | | 8 | |
sin(α)=4−4cos(α)=4−4* |
| ⇒ sin(α)= |
| |
| | 17 | | 17 | |
| | 817 | | 8 | |
tan(α)= |
| ⇒ tan(α)= |
| |
| | 1517 | | 15 | |
A nas jaki interesował?
31 gru 14:55
chichi:
Napisałem Ci to o 14;41 żebyś sprawdził czy przypadkiem nie policzyłeś tan(α) zamiast
| | α | | α | | 1 | |
tan( |
| ). Z pierwszego sposobu również otrzymasz tan( |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
31 gru 15:01
Filip:
| | α | |
Racja, z pierwszego policzylem tanα zamiast tan |
| ...no tak, to wychodzi |
| | 2 | |
| | α | | 1 | |
tan |
| = |
| , wiec te rozwiazanie jest niepoprawne? |
| | 2 | | 4 | |
31 gru 15:06
chichi: Ja jeszcze nie robiłem żadnym sposobem, ale nie widzę błędów w twoim rozumowaniu no i dziwnym
trafem akurat szukana liczba pojawia się, ale nie tam gdzie trzeba
31 gru 15:09
Filip:
Trzeba czekac az autor postu sie wypowie
31 gru 15:26
chichi: Prędzej mandat dostanę za przemieszczanie
31 gru 15:50
Filip:
Na Sylwestra wprowadzilismy godzine policyjna, ale jej nie wprowadzilismy, bo nie mozemy,
dlatego to jest
tylko zakaz przemieszczania sie od 19:00 do 6:00, ktorego nie wprowadzilismy, ale jednak
wprowadzilismy, ale nie jest zakazem
a jedynie prosba, ktora nie jest prosba tylko apelem, dlatego go odwoluje, jednoczenisie
apelujac o jego przestrzeganie
Mandatow za nieposluchanie apelu nie bedzie ale moga byc, jesli beda. W skroce: moze beda, moze
nie beda. Rozumiem, ze tego nie rozumienie, dlatego prosze o zrozumienie, bo sam tego nie
rozumiem
31 gru 15:54
chichi: W końcu ktoś mi to wytłumaczył w możliwie największym skrócie, dzięki @
Filip XD
31 gru 15:58
6latek: chichi
Zadanie jest ze zbioru Witamy w szkole sredniej Aleksander Śnieżek, Paweł Tęcza
Zbior zadan z matematyki Rzeszów 2006
Wskazowka
Z zalozenia ze wzoru S=0,5bc sinαi z tweirdzenia cosinusow otrzymujemy
| 1 | |
| bcsinα=b2+c2−2bccosα−b2+2bc−c2 czyli sinα−4cosα |
| 2 | |
31 gru 17:08
6latek: poprawiam zapis
sinα= 4−4cosα (tak ma byc . Jeszcze nie piłem
31 gru 17:12
Filip:
| | 8 | |
Do tego doszedlem, jednak rozwiazujac to rownanie, tak jak zauwazyl chichi, tanα= |
| |
| | 15 | |
31 gru 17:16
31 gru 17:36
Mila:
sinα=4(1−cosα)
| | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
2sin |
| *cos2 |
| =4*(sin2 |
| +cos2 |
| −cos2 |
| +sin2 |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd
===========
31 gru 18:27
jc:
2P=ac sin β = bc sin α
2P cos α = bc sin α cos α = (bc sin 2α)/2 ≤ bc/2
2P cos b= ac sin β cos β = (ac sin 2β)/2 ≤ ac/2
| | b+c/2 | | a+c/2 | | a+b+c | |
√2P(√cos α+ √cos β ≤ √bc/2 + √ac/2 ≤ |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 sty 08:10
Filip:
Nie ma co pisać, autor ma to totalnie gdzieś, jeszcze treść zadania przepisał niepoprawnie
22 sty 10:32