Całki na podstawienie Eulera
Mariusz:
Filip
W jednym z wątków chciałeś abym podał ci całki na podstawienie Eulera
Myślę jednak że najpierw dobrze by było przećwiczyć
metodę Ostrogradskiego wydzielenia części wymiernej całki
którą pokrótce przedstawiłem w poniżej wymienionym wątku
https://matematykaszkolna.pl/forum/406612.html
Dlaczego chciałbym abyś przećwiczył najpierw metodę Ostrogradskiego ?
Otóż po podstawieniu Eulera możesz dostać całkę którą wygodnie
będzie obliczyć metodą Ostrogradskego
Całki na przećwiczenie metody Ostrogradskiego
Z rosyjskiego zbioru
| | x6+x4−4x2−2 | |
∫ |
| dx |
| | x3(x2+1)2 | |
| | x5−x4−26x2−24x−25 | |
∫ |
| dx |
| | (x2+4x+5)2(x2+4)2 | |
| | 5−3x+6x2+5x3−x4 | |
∫ |
| dx |
| | x5−x4−2x3+2x2+x−1 | |
| | 2(1−t2)5 | |
∫ |
| dt |
| | (t2+1)2(t4+14t2+1)2 | |
W tej ostatniej całce niby aż dwanaście współczynników ale większość z nich będzie równa zero
Zanim przystąpisz do metody Ostrogradskiego sprawdź czy
1. Stopień licznika jest większy od stopnia mianownika
(jeśli tak dzielisz licznik i mianownik)
2. Czy możesz skrócić licznik z mianownikiem
Dla pierwszego i trzeciego podstawienia Eulera wygenerowałem taki plik
https://prnt.sc/wae3ip
(Pierwsze i trzecie podstawienie wystarczą
do policzenia każdej całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
bo gdy a>0 to możemy użyć pierwszego podstawienia
a gdy a < 0 to b
2−4ac>0 bo gdyby przy a < 0 wyróżnik był ujemny to
trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
a co za tym idzie funkcja podcałkowa przyjmowałaby wartości urojone)
Jednak warto znać także i drugie podstawienie bo czasem prowadzi ono do
całki która wymaga mniej obliczeń
Całki na przećwiczenie podstawień Eulera
(też w większości przypadków pochodzą one z rosyjskiego zbioru)
∫
√x2−2x−1dx
∫
√3x2−3x+1dx
∫
√1−4x−x2dx
| | 1 | |
∫ |
| dx |
| | (x3+3x2+3x+1)√x2+2x−3 | |
| | 2x+3 | |
∫ |
| dx |
| | (x2+2x+3)√x2+2x+4 | |
| | x−√x2+3x+2 | |
∫ |
| dx |
| | x+√x2+3x+2 | |
A teraz całka którą kiedyś dostałem z równania różniczkowego
10 sty 15:01
HGH: Mariusz, szczerze podziwiam za wkład w to forum. Masz prace zwiazana z matematyka, czy to
jedynie hobby/pozostałości z przeszłości?
10 sty 15:05
Mariusz:
Raczej hobby/pozostałości z przeszłości?
10 sty 15:20
Filip: | | x7+2 | | (x5−x4+x2−x)(x2+x+1)+x+2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | (x2+x+1)2 | | (x2+x+1)2 | |
| | x5−x4+x2−x | | x+2 | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x2+x+1 | | (x2+x+1)2 | |
| | 2x+1 | | x+2 | |
=∫(x3−2x2+x+2)dx−2∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x2+x+1 | | (x2+x+1)2 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | x+2 | |
= |
| x4− |
| x3+ |
| x2+2x−2ln|x2+x+1|+∫ |
| dx |
| | 4 | | 3 | | 2 | | (x2+x+1)2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz pozostaje nam do policzenia taka całka
| | x+2 | | A1x+A0 | | B1x+B0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
| x+2 | | A1(x2+x+1)−(2x+1)(A1x+A0) | | B1x+B0 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+x+1)2 | | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | |
x+2=A
1x
2+A
1x+A
1−2A
1x
2−2xA
0−A
1x−A
0+2B
1x
3+B
1x
2+B
1x+B
0x
2+B
0x+B
0
x+2=2B
1x
3−(A
1−B
0−B
1)x
2+(B
1+B
0−2A
0)x+B
0−A
0
0=2B
1x
3−(A
1−B
0−B
1)x
2+(B
1+B
0−2A
0−1)x+B
0−A
0−2
B
1=0
A
1−B
0−B
1=0
B
1+B
0−2A
0−1=0
B
0−A
0=2
B
1=0
A
1=B
0
A
0=−1
B
0=1
| | x+2 | | x−1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zostaje nam taka całka
| | 1 | | 1 | | 2 | | 4x+2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| = |
| arctg |
| |
| | x2+x+1 | | | | √3 | | √3 | |
Więc
| | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| x4− |
| x3+ |
| x2+2x−2ln|x2+x+1|+ |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
| | x−1 | | 2 | | 4x+2 | |
+ |
| + |
| arctg |
| +C |
| | x2+x+1 | | √3 | | √3 | |
Porównując wynik z wolframem moja całka finalna się trochę różni. Zapewne walnąłem się we
wzorze Ostrogradskiego. Może uda znaleźć ci się błąd
Wynik z wolframa to:
| 1 | | 2 | | 1 | |
| x4− |
| x3+ |
| x2+2x−2ln|x2+x+1|+ |
| 4 | | 3 | | 2 | |
| | x | | 2 | | 2x+1 | |
+ |
| + |
| arctg |
| +C |
| | x2+x+1 | | √3 | | √3 | |
10 sty 22:10
Mariusz:
Dzielenie może być
Zróżniczkowałeś dobrze tę równość
Skąd ta dwójka przy B1 ?
To jednak nie wpłynęło na wynik bo i tak B1=0
Zapomniałeś zebrać A1 przy porównywaniu współczynników
(chodzi o wyrazy wolne)
A i jeszcze chyba zapomniałeś wyciągnąć pierwiastek z tej czwórki że masz
taki argument arcusa tangensa
P.S masz kolejne układy równań do przetestowania swojego programiku
10 sty 23:36
Filip:
Racja, błąd z arctg wynika z tego, iż nie skróciłem 2 ze sobą, przez co dostałem 4x+2, teraz
dostaje 2x+1
Co do tego podstawienia nadal pomimo uwzględnienia A
1 znowu nie wychodzi
10 sty 23:52
Filip:
B1=0
A1−B0−B1=0 => B0=A1
B1+B0−2A0−1=0 => A1−2A0=1
B0−A0+A1=2 => A0=2A1−2
A1−4A1+4=1
A1=1
A0=0
B1=0
B0=1
Błąd znaleziony, teraz wychodzi poprawnie
11 sty 00:02
Mariusz:
Filip , jest jeszcze jeden sposób szukania mianowników Q1(x) oraz Q2(x)
we wzorze Ostrogradskiego i przydatny jest gdy
nie masz podanego rozkładu mianownika Q(x) na czynniki
Pamiętasz algorytm Euklidesa ?
W wersji z dzieleniem działa on także dla wielomianów
Masz wtedy że
Q1(x)=NWD(Q(x),Q'(x))
Natomiast Q2(x) obliczasz z tego że
Q(x)=Q1(x)Q2(x)
Tak więc moja propozycja jest taka
gdy masz podany rozkład mianownika Q(x) na czynniki
to z niego korzystasz a gdy nie masz go podanego to nie rozkładasz mianownika na czynniki
tylko liczysz NWD(Q(x),Q'(x)) korzystając z algorytmu Euklidesa
11 sty 07:54
Filip:
Zacząłem liczyć drugą całkę:
| | 4x2−8x | | x2−2x | |
∫ |
| dx=4∫ |
| dx |
| | (x−1)2(x2+1)2 | | (x−1)2(x2+1)2 | |
| | x2−2x | | A0x+A1 | | B0x+B1 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x−1)2(x2+1)2 | | (x−1)(x2+1) | | (x−1)(x2+1) | |
| x2−2x | | A0(x−1)(x2+1)−(A0x+A1)(3x2−2x+1) | |
| = |
| + |
| (x−1)2(x2+1)2 | | (x−1)2(x2+1)2 | |
| | (B0x+B1)(x3−x2+x−1) | |
+ |
| |
| | (x−1)2(x2+1)2 | |
Czy jest to dobry sposób? Widzę, że obliczenia później mogą być żmudne
11 sty 11:48
Filip:
x
2−2x=A
0x
3−A
0x
2+A
0x−A
0−(3A
0x
3−2A
0x
2+A
0x+3A
1x
2−2A
1x+A
1)+
+B
0x
4−B
0x
3+B
0xx
2−B
0x+B
1x
3−B
1x
2+B
1x−B
1
x
2−2x=A
0x
3−A
0x
2+A
0x−A
0−3A
0x
3+2A
0x
2−A
0x−3A
1x
2+2A
1x−A
1+
+B
0x
4−B
0x
3+B
0x
2−B
0x+B
1x
3−B
1x
2+B
1x−B
1
0=B
0x
4+(A
0−3A
0−B
0+B
1)x
3+(A
0−3A
1+B
0−B
1−1)x
2+(2A
1+B
1−B
0+2)x−(A
1+A
0+B
0)
B
0=0
−2A
0+B
1=0 => B
1=2A
0
A
0−3A
1−B
1=1
2A
1+B
1=−2
A
1+A
0=0 => A
1=−A
0
B
0=0
B
1=1
Obliczyłem współczynniki, jednak nie wygląda to na dobre rezultaty, musze sprawdzić
11 sty 12:03
Mariusz :
Mianowniki masz stopnia trzeciego więc liczniki lepiej przewidywać jako
wielomiany stopnia drugiego
11 sty 12:07
Filip:
aaa, okej, czyli wychodzę z czegoś takiego:
| | x2−2x | | A0x2+A1x+A2 | |
∫ |
| dx= |
| + |
| | (x−1)2(x2+1)2 | | (x−1)(x2+1) | |
| | B0x2+B1x+B2 | |
+∫ |
| dx |
| | (x−1)(x2+1) | |
11 sty 12:12
Mariusz :
Tak , zawsze najlepiej jest założyć że przewidywane liczniki są wielomianami stopnia
o jeden mniejszego niż odpowiadające im wielomiany w mianownikach
11 sty 12:23
Filip:
| | x2−2x | | A0x2+A1x+A2 | |
∫ |
| dx= |
| + |
| | (x−1)2(x2+1)2 | | (x−1)(x2+1) | |
| | B0x2+B1x+B2 | |
∫ |
| dx |
| | (x−1)(x2+1) | |
| | (2A0x+A1)(x−1)(x2+1)−(3x2−2x+1)(A0x2+A1x+A2) | |
= |
| + |
| | (x−1)2(x2+1)2 | |
| | (B0x2+B1+B2)(x−1)(x2+1) | |
+ |
| |
| | (x−1)2(x2+1)2 | |
x
2 − 2 x = −A
0 x
4 − 2 A
1 x
3 + A
0 x
2 + A
1 x
2 − 3 A
2 x
2 − 2 A
0 x + 2 A
2 x − A
1 −
A
2 + B
0 x
5 − B
0 x
4 + B
0 x
3 + B
1 x
3 + B
2 x
3 − B
0 x
2 − B
1 x
2 − B
2 x
2 + B
1 x +
B
2 x − B
1 − B
2
0 =
B
0x
5 +
(−A
0 − B
0)x
4 +
(−2A
1 + B
1 + B
2)x
3 +
(A
0 + A
1 − 3A
2 − B
0 − B
1 − B
2 − 1)x
2 +
(A
0 + A
1 − 3A
2 − B
0 − B
1 − B
2)x
2 +
(−2A
0 + 2A
2 + B
1 + 2)x +
(−A
1 − A
2 − B
1 − B
2)
B
0 = 0
A
0 = 0
−2A
1 + B
1 + B
2 = 0
A
1 − 3A
2 − B
1 − B
2 = 1
A
1 − 3A
2 − B
1 − B
2 = 0
−2A
2 + B
1 = −2
A
1 + A
2 + B
1 + B
2 = 0
Niestety powyższy układ nie ma rozwiązań, postaram się jutro znaleźć błąd
12 sty 00:26
Mariusz:
Pomyliłeś się przy przepisywaniu (B0x2+B1+B2) a także przy wymnażaniu
Układ równań jaki powinieneś dostać
B0=0
−B0+B1−A0=0
B0−B1+B2−2A1=0
−B0+B1−B2+A0+A1−3A2=1
−B1+B2−2A0+2A2=−2
−B2−A1−A2=0
12 sty 05:28
Filip:
W takim razie po rozwiązaniu układu równań dostajemy takie liczby?
A
2=0
B
0=0
12 sty 11:41
Mariusz:
No tak wyszły te liczby
12 sty 12:24
Filip:
Została do policzenia całka
| 3x+1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+1) | | x−1 | | x2+1 | |
3x+1=Ax
2+Bx
2−Bx+Cx−C
0=(A+B)x
2+(C−B−3)x−C−1
A+B=0
C−B−3=0
−C−1=0
C=−1
B=−4
A=4
| | 3x+1 | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx=4∫ |
| dx−2∫ |
| −∫ |
| = |
| | (x−1)(x2+1) | | x−1 | | x2+1 | | 1+x2 | |
=4ln|x−1|−2ln|x
2+1|−arctg(x)+C
Tak mi wyszło, więc finalnie:
16ln|x−1|−8ln|x
2+1|−4arctg(x)+C
no i trzeba to zabrać razem
15 sty 00:14
Filip: | | x2+x+1 | | x2+x+1 | | (x−1)2+3x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | x5−2x4+x3 | | x3(x−1)2 | | x3(x−1)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=∫ |
| dx+3∫ |
| dx=− |
| x−2+3∫ |
| dx |
| | x3 | | x2(x−1)2 | | 2 | | x2(x−1)2 | |
| | 1 | | Ax+B | | Cx+D | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | x2(x−1)2 | | x(x−1) | | x(x−1) | |
| 1 | | A(x2−x)−(Ax+B)(2x−1) | | (Cx+D)(x2−x) | |
| = |
| + |
| |
| x2(x−1)2 | | x2(x−1)2 | | x2(x−1)2 | |
1=Ax
2−Ax−2Ax
2+Ax−2Bx+B+Cx
3−Cx
2+Dx
2−Dx
0=Cx
3+(D−C−A)x
2+(−2B−D)x−1+B
C=0
D−C−A=0
−2B−D=0
B−1=0
B=1
D=−2
C=0
A=−2
| | 1 | | −2x+1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| +−2∫ |
| dx |
| | x2(x−1)2 | | x(x−1) | | x(x−1) | |
1=Ax−A+Bx
0=(A+B)x−A−1
−A−1=0
A=−1
B=1
| | 1 | | −2x+1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| −2∫ |
| dx= |
| | x2(x−1)2 | | x(x−1) | | x(x−1) | |
| | −2x+1 | | 1 | | 1 | |
= |
| +2∫ |
| dx−2∫ |
| dx= |
| | x(x−1) | | x | | x−1 | |
| | −2x+1 | |
= |
| +2ln|x|−2ln|x−1| |
| | x(x−1) | |
| | x2+x+1 | | 1 | | 2x−1 | |
∫ |
| dx=− |
| x−2− |
| +2ln|x|−2ln|x−1|+C |
| | x5−2x4+x3 | | 2 | | x(x−1) | |
15 sty 00:55
Filip:
| | 6x−3 | |
=...− |
| +6ln|x|−6ln|x−1|+C |
| | x(x−1) | |
15 sty 00:56
Mariusz:
W tej drugiej całce zapomniałeś to co dostałeś z metody Ostrogradskiego przez 3
Jeśli chodzi o pierwszą całkę to
3x+1=2(x2+1)−(x−1)(2x−1)
15 sty 01:06
Filip:
(1)
Tak, we wpisie z 00:56 już to poprawiłem
(2)
| | 3x+1 | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx=2∫ |
| dx−∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | (x−1)(x2+1) | | x−1 | | x2+1 | | x2+1 | |
=2ln|x−1|−ln|x
2+1|+arctgx
Wynik się trochę różni od mojego
(3)
Kolejna całka
| | x6+x4−4x2−2 | | Ax3+A1x2+A2x+A3 | |
∫ |
| dx= |
| + |
| | x3(x2+1)2 | | x2(x2+1) | |
I liczyć z tego niewiadome, czy jest jakiś szybszy sposób? Czy rozkład metoda Ostrogradskiego
jest dobrze zrobiony?
15 sty 01:16
Mariusz:
Rozkład do metody Ostrogradskiego dobry
Szybszy sposób pewnie by się znalazł , gdybyś np podstawił t=x2+1
W zbiorze w którym znalazłem te całki były one podane na przećwiczenie
metody Ostrogradskiego
Może i rosyjskiego nie znam ale cyrylicę jednak tak
15 sty 02:34
Mariusz:
Pytałeś o szybszy sposób po podstawieniu miałbyś mniej współczynników
| | x6+x4−4x2−2 | | x(x6+x4−4x2−2) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x3(x2+1)2 | | x4(x2+1)2 | |
t=x
2
dt=2xdx
| 1 | | t3+t2−4t−2 | |
| ∫ |
| dt |
| 2 | | t2(t+1)2 | |
15 sty 12:25
Filip: Ja to wymnożyłem, teraz muszę to uporządkować i rozwiązać układ równań (mam nadzieję, że
poprawnie wymnożyłem)
x6+x4−4x2−2=
=3A0x6+3A0x4+2A1x5+2A1x3A2x4+A2x2−
−4A0x6−4A1x5−2A0x4−4A2x4−2A1x3−4A1x3−2A2x2−2A3x+
+B0x6+B1x5+B0x4+B2x4+B1x3+B2x3
15 sty 12:31
Filip:
No tak, po twoim podstawieniu będzie o wiele łatwiej
| | t3+t2−4t−2 | | Ax+B | | Cx+D | |
∫ |
| dt= |
| +∫ |
| dt |
| | t2(t+1)2 | | t2+t | | t2+t | |
t
3+t
2−4t−2=A(t
2+t)−(2t+1)(At+B)+(Ct+D)(t
2+t)
t
3+t
2−4t−2=At
2+At−2At−2Bt−At−B+Ct
3+Ct
2+Dt
2+Dt
0=(C−1)t
3+(A+C+D−1)t
2+(D−2B−2A+4)t+2−B
C−1=0
A+C+D−1=0
D−2B−2A+4=0
2−B=0
C=1
B=2
A+D=0
D−2A=0
A=0
D=0
| 1 | | t3+t2−4t−2 | | 1 | | 2 | | t | |
| ∫ |
| dt= |
| ( |
| +∫ |
| dt)= |
| 2 | | t2(t+1)2 | | 2 | | t2+t | | t2+t | |
Wracam do podstawienia:
| | 1 | | 1 | |
...= |
| + |
| ln|x2+1|+C |
| | x4+x2 | | 2 | |
15 sty 12:58
Mariusz:
| | x6+x4−4x2−2 | | A0x3+A1x2+A2x+A0 | |
∫ |
| dx= |
| |
| | x3(x2+1)2 | | x2(x2+1) | |
| x6+x4−4x2−2 | | (3A0x2+2A1x+A2)x2(x2+1)2 | |
| = |
| |
| x3(x2+1)2 | | x4(x2+1)2 | |
| | (A0x3+A1x2+A2x+A0)(4x3+2x) | |
− |
| + |
| | x4(x2+1)2 | |
15 sty 13:12
Mariusz:
No ok mnie też raki wynik wyszedł co tobie z podstawieniem
i też liczyłem z podstawieniem
15 sty 13:17
Filip:
| | (x2−1)2 | | (x−1)2(x+1) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | (x+1)(x2+1)3 | | (x2+1)3 | |
No i tutaj stosuje Ostrogradskiego w taki sposób:
| | (x−1)2(x+1) | | A0x+A1 | | B0x+B1 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+1)3 | | x2+1 | | x2+1 | |
Różniczkuję stronami:
| | (A0(x2+1)−2x(A0x+A1))(x2+1) | | (B0x+B1)(x2+1)2 | |
= |
| + |
| |
| | (x2+1)3 | | (x2+1)3 | |
Czy tak można do tego podejść?
15 sty 15:58
Mariusz:
Pierwszy krok dobry
Co do metody Ostrogradskiego to przewidujesz całkę w ten sposób
| | (x−1)2(x+1) | | A0x3+A1x2+A2x+A3 | |
∫ |
| = |
| + |
| | (x2+1)3 | | (x2+1)2 | |
15 sty 16:19
Filip:
No właśnie z tym miałem mały problem, jak tak zrobię, to po zróżniczkowaniu dostanę w jednym z
mianowników (x2+1)4, a po lewej stronie licznika będę mieć (x2+1)3, wtedy pozostałe
wyrażenia muszę rozszerzyć do mianownika (x2+1)4?
15 sty 16:23
Mariusz:
Po zróżniczkowaniu ze wzoru na pochodną ilorazu
| | B0x+B1 | |
jeden czynnik (x2+1) powinien ci się skrócić i wyrażenie |
| |
| | x2+1 | |
rozszerzasz tak aby w mianowniku dostać (x
2+1)
3
15 sty 18:03
Filip:
Mhm, chyba to widzę
| (3A0x2+2A1x+A2)(x2+1)2−4x(x2+1)(A0x3+A1x2+A2x+A3) | |
| + |
| (x2+1)4 | |
| (3A0x2+2A1x+A2)(x2+1)−4x(A0x3+A1x2+A2x+A3) | |
| + |
| (x2+1)3 | |
(x−1)
2(x+1)=−A
0x
4−2A
1x
3+3A
0x
2−3A
2x
2+2A
1x−4A
3x+A
2+
B
0x
5+B
1x
4+2B
0x
3+2B
1x
2+B
0x+B
1
x
3−x
2−x+1=−A
0x
4−2A
1x
3+3A
0x
2−3A
2x
2+2A
1x−4A
3x+A
2+
B
0x
5+B
1x
4+2B
0x
3+2B
1x
2+B
0x+B
1
0=
B
0x
5+
(−A
0+B
1)x
4+
(−1−2A
1+2B
0)x
3+
(1+2B
1+3A
0−3A
2)x
2+
(1+2A
1−4A
3+B
0)x+
A
2+B
1−1
B
0=0
B
1−A
0=0
−1−2A
1+2B
0=0
1+2B
1+3A
0−3A
2=0
1+2A
1−4A
3+B
0=0
A
2+B
1−1=0
B
0=0
A
3=0
| | (x−1)2(x+1) | | 1 | | 3x3−x2+3x | | 1 | |
∫ |
| = |
| ( |
| −∫ |
| dx)= |
| | (x2+3)3 | | 2 | | (x2+1)2 | | x2+1 | |
| | 1 | | 3x3−x2+3x | |
= |
| ( |
| −arctgx)+C |
| | 2 | | (x2+1)2 | |
15 sty 22:04
Filip:
| | A0x4+A1x3+A2x2+A3x+A4 | | B0x4+B1x3+B2x2+B3x+B4 | |
= |
| +∫ |
| |
| | x2(x3+1) | | x2(x3+1) | |
1=(4A
0x
3+3A
1x
2+2A
2x+A
3)(x
5+x
2)−(5x
4+2x)(A
0x
4+A
1x
3+A
2x
2+A
3x+A
4)+
+(B
0x
4+B
1x
3+B
2x
2+B
3x+B
4)(x
5+x
2)
0=4A
0x
8+3A
1x
7+2A
2x
6+4A
0x
5+A
3x
5+3A
1x
4+2A
2x
3+A
3x
2−5A
0x
8−5A
1
x
7−5A
2x
6−2A
0x
5−5A
3x
5−2A
1x
4−5A
4x
4−2A
2x
3−2A
3x
2−2A
4x+B
0x
9+B
1
x
8+B
2x
7+B
0x
6+B
3x
6+B
1x
5+B
4x
5+B
2x
4+B
3x
3+B
4x
2−1
B
0=0
B
1−A
0=0
B
2−2A
1=0
B
3−3A
2=0
B
1+B
4+2A
0−4A
3=0
A
1+B
2−5A
4=0
B
3=0
B
4−A
3=0
A
4=0
B
1=1
Coś żle wymnożyłem, bo wychodzą dwa różne wyniki jednej zmiennej − czy tak liczyć tę całkę jak
wyżej?
15 sty 23:21
Mariusz:
| A0x5+A1x4+A2x3+A3x2+A4x+A5 | |
| |
| x3(x3+1) | |
| | B0x3+B1x2+B2x+B3 | |
+∫ |
| dx |
| | x(x3+1) | |
Tutaj także tak jak w jednej z poprzednich całek podstawienie pozwoli
zmniejszyć liczbę współczynników
| | 1 | | x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x4(x3+1)2 | | x6(x3+1)2 | |
t=x
3
dt=3x
2dx
16 sty 08:21
Mariusz:
Mianownik Q2(x) czyli mianownik tego ułamka który został ci pod całką miał
mieć tylko pierwiastki pojedyncze
16 sty 08:27
Filip: z twoim podstawieniem to o wiele łatwiej będzie
| | 1 | | A0t+A1 | | B0t+B1 | |
∫ |
| dt= |
| +∫ |
| |
| | t2(t+1)2 | | t2+t | | t2+t | |
1=A
0(t
2+t)−(2t+1)(A
0t+A
1)+(B
0t+B
1)(t
2+t)
0=−A
0t
2−2A
1t−A
1+B
0t
3+B
0t
2+B
1t
2+B
1t−1
B
0=0
B
1−A
0=0
B
1−2A
1=0
−1−A
1=0
B
0=0
B
1=−2
A
0=−2
A
1=−1
| | 1 | | −2t−1 | | 1 | |
∫ |
| dt= |
| −2∫ |
| dt |
| | t2(t+1)2 | | t2+t | | t2+t | |
1=At+A+Bt
0=(A+B)t+A−1
A=1
B=−1
| | 1 | | −2t−1 | | 1 | | −2t−1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt= |
| −2∫ |
| dt= |
| −2(∫ |
| dt−∫ |
| dt) |
| | t2(t+1)2 | | t2+t | | t2+t | | t2+t | | t | | t+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | −2t−1 | |
| ∫ |
| dt= |
| ( |
| −2ln|t|+2ln|t+1|)+C |
| 3 | | t2(t+1)2 | | 3 | | t2+t | |
Wracając do podstawienia
| | 1 | | 1 | | −2x3−1 | |
∫ |
| = |
| ( |
| −2ln|x3|+2ln|x3+1|)+C |
| | x4(x3+1)2 | | 3 | | x6+x3 | |
Jeszcze postaram się zrobić moim sposobem − bez podstawienia, wskazałeś błąd
16 sty 12:30
Filip:
| | 1 | | A0x3+A1x2+A2x+A3 | | B0x+B1 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+2x+10)3 | | (x2+2x+10)2 | | x2+2x+10 | |
| | (3A0x2+2A1x+A2)(x2+2x+10)2−(4x+4)(x2+2x+10)(A0x3+A1x2+A2x+A3) | |
= |
| |
| | (x2+2x+10)4 | |
| | (B0x+B1)(x2+2x+10)2 | |
+ |
| |
| | (x2+2x+10)3 | |
1=−A
0x
4+2A
0x
3−2A
1x
3+30A
0x
2−3A
2x
2+20A
1x−2A
2x−4A
3x+10A
2−4A
3+
+B
0x
5+4B
0x
4+B
1x
4+24B
0x
3+4B
1x
3+40B
0x
2+24 B
1x
2+100B
0x+40B
1x+100B
1
B
0=0
| | 1 | | 1 | | x3+3x2+18x+16 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ( |
| +∫ |
| dx) |
| | (x2+2x+10)3 | | 216 | | (x2+2x+10)2 | | x2+2x+10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x+1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| arctg( |
| )+C |
| | x2+2x+10 | | (x+1)2+9 | | 3 | | 3 | |
Finalnie:
| | 1 | | 1 | | x3+3x2+18x+16 | | 1 | | x+1 | |
∫ |
| dx= |
| ( |
| + |
| arctg( |
| ))+C |
| | (x2+2x+10)3 | | 216 | | (x2+2x+10)2 | | 3 | | 3 | |
16 sty 14:35
Mariusz:
Dwie ostatnie całki masz dobrze policzone
16 sty 21:47
Filip:
| | x+2 | | A0x3+A1x2+A2x+A3 | | B0x+B1 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+2x+2)3 | | (x2+2x+2)2 | | x2+2x+2 | |
| (3A0x2+2A1x+A2)(x2+2x+2)2−2(2x+2)(x2+2x+2)(A0x3+A1x2+A2x+A3) | |
| + |
| (x2+2x+2)4 | |
| | (B0x+B1)(x2+2x+2)2 | |
+ |
| |
| | (x2+2x+2)3 | |
| (3A0x2+2A1x+A2)(x2+2x+2)−(4x+4)(A0x3+A1x2+A2x+A3) | |
| + |
| (x2+2x+2)3 | |
| | (B0x+B1)(x2+2x+2)2 | |
+ |
| |
| | (x2+2x+2)3 | |
x+2=(3A
0x
2+2A
1x+A
2)(x
2+2x+2)−(4x+4)(A
0x
3+A
1x
2+A
2x+A
3)+
+(B
0x+B
1)(x
2+2x+2)
2
x+2=−A
0x
4+2A
0x
3−2A
1x
3+6A
0x
2−3A
2x
2+4A
1x−2A
2x−4A
3x+2A
2−4A
3+
+B
0x
5+4B
0x
4+B
1x
4+8B
0x
3+4B
1x
3+8B
0x
2+8B
1x
2+4B
0x+8B
1x+4B
1
B
0=0
B
1−A
0=0
2A
0−2A
1+4B
1=0
6A
0−3A
2+8B
1=0
4A
1−2A
2−4A
3+*B
1=0
2A
2−4A
3+4B
1=2
B
0=0
| | x+2 | | | 35 | | 105 | | 71 | | 51 | |
| x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| | | 8 | | 8 | | 4 | | 4 | |
| |
∫ |
| dx= |
| + |
| | (x2+2x+2)3 | | (x2+2x+2)2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=arctg(x+1)+C |
| | x2+2x+2 | | (x+1)2+1 | |
| | | 35 | | 105 | | 71 | | 51 | |
| x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| | | 8 | | 8 | | 4 | | 4 | |
| | 35 | |
= |
| + |
| arctg(x+1)+C |
| | (x2+2x+2)2 | | 8 | |
17 sty 00:56
Filip:
Jak podszełbyś do kolejnej całki?
| | x5−x4−26x2−24x−25 | |
∫ |
| |
| | (x2+4)2(x2+4x+5)2 | |
Może jest jakieś sprytne podstawienie/sprytny sposób który ułatwi rachunki
17 sty 00:59
17 sty 00:59
Mariusz:
W tej poprzedniej całce nie porównałeś wszystkich wyrazów i otrzymałeś zły układ równań
W tej całce nie widzę aby tak łatwo dało się zmniejszyć liczbę współczynników
Rozkładając na sumę ułamków prostych też miałbyś osiem współczynników
17 sty 01:37
Filip:
Hmm, no właśnie nie widzę gdzie zjadłem współczynniki przy przyrównaniu, jedynie widzę że
pominąłem jedynkę − jednak uwzględniłem ją w moich obliczeniach
17 sty 01:43
Mariusz:
Ja licząc na kartce
(Bez rozwiązywania układu równań zajęło mi to dwie strony A4 )
otrzymałem taki układ równań
B0=0
B1+4B0−A0=0
4B1+8B0−2A1+2A0=0
8B1+8B0−3A2+6A0=0
8B1+4B0−4A3−2A2+4A1=1
4B1−4A3+2A2=2
Sprawdź u siebie jakich wyrazów nie porównałeś
17 sty 10:30
Filip:
No ja błędu nie widzę poza tymi:
W układzie równań pominąłem B0, ponieważ wartość jego wynosi 0
W przedostatnim równaniu zamiast 8 przy B1 napisałem *
No i w przedostatnim równaniu zamiast 1 napisałem 0 po prawej stronie równości
Jednak w obliczeniach na kartce raczej tych błędów już nie popełniłem
17 sty 11:52
Mariusz:
A sprawdzałeś czy rozwiązałeś ten układ poprawnie
W Excelu masz takie funkcje jak
Macierz.odw()
Macierz.iloczyn()
albo w tym programie który pisałeś do eliminacji Gaußa
17 sty 12:15
Filip:
O, dobry pomysł aby skorzystać z tego programu, jednak tam dostane wyniki w postaci
zmiennoprzecinkowej, jak porównam czy dobrze mi wyszły z tymi tutaj? Zamienie te ułamki na
liczby zmiennoprzecinkowe i będę miał mniej więcej podgląd
17 sty 12:34
Filip:
Albo rozwiąże mój układ równań i twój i porównam wyniki
17 sty 12:35
Filip:
Rozwiązałem twój układ równań (programem), i zupełnie inne wyniki ci wyszły (zakładam, że
poprawne bo małe)
Tutaj są one:
A0=0.375000
A1=1.125000
A2=1.750000
A3=0.750000
B0=0.000000
B1=0.375000
17 sty 12:40
Filip:
A nie, z mojego układu równań otrzymałem takie same wyniki licząc za pomocą programu, więc
musiałem się pomylić wcześniej
Tutaj moje wyniki:
A0=0.375000
A1=1.125000
A2=1.750000
A3=0.750000
B0=0.000000
B1=0.375000
17 sty 12:42
Mariusz:
Taka wskazówka co do korzystania z programu
Nasz program do eliminacji Gaußa sprowadza układ do postaci trójkątnej
więc przy założeniu że współczynniki macierzy układu są całkowite to po sprowadzeniu
macierzy układu do postaci trójkątkej
iloczyn elementów na głównej przekątnej będzie mianownikiem
17 sty 14:31
Mariusz:
Programem do wielomianów możesz sprawdzać czy poprawnie
wyznaczyłeś wielomiany Q1(x) oraz Q2(x)
17 sty 14:35
Mariusz:
Możliwe że pomyliłeś się rozwiązując układ równań "ręcznie"
Właśnie takie wyniki powinieneś otrzymać jakie podał program
17 sty 14:37
Filip:
Tak wygląda macierz górnotrójkątna dla tego układu równań
6.000000 0.000000 −3.000000 0.000000 8.000000
0.000000 4.000000 −2.000000 −4.000000 8.000000
0.000000 0.000000 2.000000 −4.000000 4.000000
0.000000 0.000000 0.000000 −2.000000 5.333333
0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.666667
17 sty 16:23
Filip:
I teraz tutaj pytanie, czy da się jak tutaj mam przykładowo 0.666667 sprowadzić to do ułamka
prostego w C? Jeśli tak czy będzie to mniej więcej dokładne?
17 sty 16:25
Filip:
Da się, ale widzę że w C++, więc wyniki układu równań mogę do pliku zapisywać, następnie z
innego programu z C++ czytać z pliku i zamieniać
17 sty 16:29
Mariusz:
Teraz jak policzysz iloczyn elementów na głównej przekątnej może być
mianownikiem elementów występujących w rozwiązaniu równania
(Wynika to ze wzorów Cramera i z teko że iloczyn elementów na głównej przekątnej
to wyznacznik macierzy)
17 sty 16:45
Filip:
Tak na marginesie, teraz mam cały zestaw do rozwiązywania takich układów równań + zamienia mi
to na ułamki proste. Kod wziąłem ze stacka
x: 0.375 Fraction: 3/8
x: 1.125 Fraction: 9/8
x: 1.75 Fraction: 7/4
x: 0.75 Fraction: 3/4
x: 0.375 Fraction: 3/8
17 sty 16:50
Mariusz:
No to spróbuj policzyć tę całkę z 17 sty 2021 00:59
Korzystając z programiku do wielomianów który napisaliśmy
możesz − wymnożyć wielomiany w mianowniku aby łatwiej było policzyć pochodną mianownika
Korzystając z programu liczysz NWD mianownika i jego pochodnej a wynik oznaczasz Q1
a następnie dzielisz Q przez Q1 i iloraz oznaczasz Q2
17 sty 17:54
Filip: Q1(x)=+31.947070x4 +127.788280x3 +287.523629x2 +511.153119x1 +638.941399x0
yyy tak ma wyjść?
17 sty 18:38
Filip:
Q2(x)=+0.782544x1 −3.881420x0
17 sty 18:56
Filip:
Wygląda na to, ze nasza funkcja GCD() nie działa poprawnie, internetowa funkcja wypluwa taki
wynik:
Q1(x)=x4+4x3+9x2+16x+20...
co nam daje
Q1(x)=(4+x2)(5+4x+x2)
17 sty 19:19
Mariusz:
Nasza funkcja GCD zwróciła poprawny wynik tyle że nie "normalizuje" wielomianu
Pamiętasz co ci pisałem o dzieleniu przez współczynnik wiodący ?
trochę dziwi mnie to co otrzymałeś z dzielenia jako Q2(x)
17 sty 20:29
Filip:
po obliczeniu, poprawieniu błedów, wyszło mi, że
Q
1(x)=+1.000000x
4+4.000000x
3+9.000000x
2+16.000000x
1+20.000000x
0
Q
2(x)=+1.000000x
4+4.000000x
3+9.000000x
2+16.000000x
1+20.000000x
0
Więc naszą całkę zapiszemy tak:
| | x5−x4−26x2−24x+25 | |
∫ |
| = |
| | (x2+4)2(x2+4x+5)2 | |
| | A0x3+A1x2+A2x+A3 | |
= |
| + |
| | x4+4x3+9x2+16x+20 | |
| | B0x3+B1x2+B2x+B3 | |
+∫ |
| dx |
| | x4+4x3+9x2+16x+20 | |
17 sty 21:14
Mariusz:
Tak to będzie poprawny zapis tej całki
17 sty 21:54
Filip:
Tak na marginesie, nie dało się tej "normalizacji" wrzucić do funkcji GCD()?
17 sty 23:05
Filip:
A no i czy kontynuujemy ten wątek z listą, bo ja mogę zacząć pisać brakujące funkcje
17 sty 23:07
Mariusz:
Ja u siebie wrzuciłem , wystarczy dopisać jedną pętle
Tak ale w tamtym wątku bo dobrze byłoby w tym wątku zostać przy całkach
Ja tutaj ci przypomniałem że możesz tutaj użyć programów które pisaliśmy
(do wielomianów i układów równań) do sprawdzenia swoich obliczeń
17 sty 23:29
Filip:
Kończąc całkę:
x
5−x
4−26x
2−24x+25=
(3A
0x
2+2A
1x+A
2)(x
4+4x
3+9x
2+16x+20)−
(A
0x
3+A
1x
2+A
2x+A
3)(4x
3+12x
2+18x+16)+
(B
0x
3+B
1x
2+B
2x+B
3)(x
4+4x
3+9x
2+16x+20)
x
5−x
4−26x
2−24x+25=
−A
0x
6−2A
1x
5+9A
0x
4−4A
1x
4−3A
2x
4+32A
0x
3−8A
2x
3−4A
3x
3+60A
0x
2+
16A
1x
2−9A
2x
2−12A
3x
2+40A
1x−18A
3x+20A
2−16A
3+
B
0x
7+4B
0x
6+B
1x
6+9B
0x
5+4B
1x
5+B
2x
5+16B
0x
4+9B
1x
4 +
4B
2x
4+B
3x
4+20B
0x
3+16B
1x
3+9B
2x
3+4B
3x
3+20B
1x
2+16B
2x
2+9B
3x
2+20B
2x+16B
3x+20B
3
Włożyłem go do mojego programu, układ równań, gdzie
A
0=x
1
A
1=x
2
A
2=x
3
A
3=x
4
B
1=x
5
B
2=x
6
B
3=x
7
Tutaj input programu
−1 0 0 0 1 0 0
0 −2 0 0 4 1 0
9 −4 −3 0 9 4 1
32 0 −8 −4 16 9 4
60 16 −9 −12 20 16 9
0 40 0 −18 0 20 16
0 0 20 −16 0 0 20
0
1
−1
0
−26
−24
25
Output nie wygląda za ciekawie:
A
0=−1.022929
A
1=−3.266272
A
2=−4.120562
A
3=−9.526627
B
1=−1.022929
B
2=−1.440828
B
3=−2.250740
17 sty 23:44
Mariusz:
A macierz trójkątną tego układu jaką dostałeś ?
18 sty 00:17
Filip:
60.000000 16.000000 −9.000000 −12.000000 20.000000 16.000000 9.000000
0.000000 40.000000 0.000000 −18.000000 0.000000 20.000000 16.000000
0.000000 0.000000 20.000000 −16.000000 0.000000 0.000000 20.000000
0.000000 0.000000 0.000000 −4.000000 5.333333 4.733333 5.813333
0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 2.800000 1.960000 0.372000
0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 −1.025000 −0.880000
0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.490708
18 sty 00:30
Filip: Sprawdziłem drugi raz, jednak błędu nadal nie widzę, w zbiorze masz sam wynik podany czy także
rozwiązanie?
18 sty 00:52
Mariusz:
Mianownikiem rozwiązania układu równań który dostałeś z programu będzie 270400
i się zastanawiam czy nie popełniłeś błędu wymnażając te wielomiany bądź je porównując
18 sty 00:56
Filip:
Błąd znaleziony, całkę źle przepisałem

Powinno być −25, ja dałem 25
Teraz dostaje takie wyniki
A
0: −1.125 Fraction: −9/8
A
1: −3 Fraction: −3/1
A
2: −4.625 Fraction: −37/8
A
3: −10 Fraction: −10/1
B
1: −1.125 Fraction: −9/8
B
2: −0.5 Fraction: −1/2
B
3: −4.625 Fraction: −37/8
18 sty 01:00
Mariusz:
No i teraz jest dobrze
Zauważ że
9x2+4x+37=8(x2+4)+(x2+4x+5)
18 sty 01:18
Filip:
Kończąc:
| | 1 | | 9x3+24x2+37x+80 | | 9x2+4x+37 | |
...=− |
| ( |
| +∫ |
| dx) |
| | 8 | | (x2+4)(x2+4x+5) | | (x2+4)(x2+4x+5) | |
| | 9x2+4x+37 | | dx | | dx | |
∫ |
| dx=8∫ |
| +∫ |
| = |
| | (x2+4)(x2+4x+5) | | (x+2)2+1 | | x2+4 | |
| | 1 | | x | |
=8arctg(x+2)+ |
| arctg( |
| )+C |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 9x3+24x2+37x+80 | | 1 | | x | |
...=− |
| ( |
| +8arctg(x+2)+ |
| arctg( |
| ))+C |
| | 8 | | (x2+4)(x2+4x+5) | | 2 | | 2 | |
No właśnie, jakbyś nie napisał tego "rozbicia" to bym pewnie tego nie zauważył, w takim razie
jak inaczej bym musiał liczyć tę pozostałą całkę?
18 sty 01:34
Mariusz:
Jeśli byś nie zauważył tego rozbicia to musiałbyś rozkładać na sumę ułamków prostych
18 sty 02:20
Filip:
Dla całki
| | 3x4+4 | |
∫ |
| dx, wyszło mi |
| | x2(x2+1)3 | |
Q
1(x)=x
5+2x
3+x=x(x
2+1)
2
Q
2(x)=x
3+x=x(x
2+1)
Więc mogę całkę zapisać jako:
| | A0x4+A1x3+A2x2+A3x+A4 | | B0x2+B1x+B0 | |
...= |
| +∫ |
| |
| | x(x2+1)2 | | x(x2+1) | |
18 sty 12:17
Filip:
| | (4A0x3+3A1x2+2A2x+A3)x(x2+1)2 | |
= |
| − |
| | x2(x2+1)4 | |
| ((x2+1)2+4x2(x2+1))(A0x4+A1x3+A2x2+A3x+A4) | |
| + |
| x2(x2+1)4 | |
| | (B0x2+B1x+B2)x(x2+1)2 | |
+ |
| |
| | x2(x2+1)3 | |
3x
4+4=−A
0x
6−2A
1x
5+3A
0x
4−3A
2x
4+2A
1x
3−4A
3x
3+A
2x
2−5A
4x
2−A
4+
+B
0x
7+B
1x
6+2B
0x
5+B
2x
5+2B
1x
4+B
0x
3+2B
2x
3+B
1x
2+B
2 x
I z tego otrzymałem nastepujące wyniki
A
0: 7.125 Fraction: −57/8
A
1: 0 Fraction: −0/1
A
2: 12.875 Fraction: −103/8
A
3: 0 Fraction: −0/1
A
4: 4 Fraction: −4/1
B
1: 7.125 Fraction: −57/8
B
2: −0 Fraction: −0/1
B
0=0
Więc całkę mogę zapisać jako:
| | 1 | | 57x4+103x2+32 | | x | |
...=− |
| ( |
| +57∫ |
| dx)= |
| | 8 | | x2(x2+1)2 | | x(x2+1) | |
| | 1 | | 57x4+103x2+32 | |
=− |
| ( |
| +57arctgx)+C |
| | 8 | | x2(x2+1)2 | |
18 sty 13:39
Mariusz:
No i wynik wyszedł poprawny
18 sty 15:45
Filip:
Dla całki:
| | 5−3x+6x2+5x3−x4 | |
∫ |
| dx |
| | x5−x4−2x3+2x2+x−1 | |
wyszło mi, że możemy to zapisać jako:
| | A0x2+A1x+A2 | | B0x+B1 | |
...= |
| +∫ |
| dx |
| | x3−x2−x+1 | | x2−1 | |
18 sty 16:22
Filip:
Wygląda ok, bo:
x5−x4−2x3+2x2+x−1=(x−1)3(x+1)2
x3−x2−x+1=(x−1)2(x+1)
x2−1=(x−1)(x+1)
(x3−x2−x+1)(x2−1)=(x−1)3(x+1)2=x5−x4−2x3+2x2+x−1
18 sty 16:25
Mariusz:
We wpisie z 18 sty 2021 13:39
zrobiłeś błąd przy przepisywaniu no ale przyjąłem że to literówka bo wcześniej
mianowniki zapisałeś poprawnie
Tak całkę z 18 sty 2021 16:22
zapisałeś poprawnie
18 sty 19:45
Filip:
cd.
| 5−3x+6x2+5x3−x4 | |
| = |
| (x−1)3(x+1)2 | |
| | (2A0x+A1)(x−1)(x+1)−(A0x2+A1x+A2)(3x+1) | |
= |
| + |
| | (x−1)3(x+1)2 | |
| | (B0x+B1)(x−1)2(x+1) | |
+ |
| |
| | (x−1)3(x+1)2 | |
5−3x+6x
2+5x
3−x
4=−A
0x
3−A
0x
2−2A
1x
2−2A
0x−A
1x−3A
2x−A
1−A
2+
+B
0x
4−B
0x
3+B
1x
3−B
0x
2−B
1x
2+B
0x−B
1x+B
1
| | 5−3x+6x2+5x3−x4 | | 1 | 2x2+7x−3 | | x−3 | |
∫ |
| dx=− |
|
| −∫ |
| dx |
| | (x−1)3(x+1)2 | | 2 | x3−x2−x+1 | | x2−1 | |
| | x−3 | | x−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−2∫ |
| dx=ln|x+1|−ln|x−1|+ln|x+ |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x2−1 | |
1|=2ln|x+1|−ln|x−1|+C
| | 5−3x+6x2+5x3−x4 | |
∫ |
| dx= |
| | (x−1)3(x+1)2 | |
| | 1 | 2x2+7x−3 | |
=− |
|
| −2ln|x+1|+ln|x−1|+C |
| | 2 | x3−x2−x+1 | |
18 sty 20:33
Mariusz:
Zdaje się że dobrze policzyłeś
Całki na metodę Ostrogradskiego powoli już się kończą
Wygeneruje ci plik który pozwoli ci łatwo sprawdzić jakie podstawienie Eulera lepiej wybrać
18 sty 21:24
18 sty 22:36
Filip:
No dobra to coś od jutra postaram się porobić z tego, bo jest to dla mnie nowe − w sensie
miałem to na wykładzie, jednak nie korzystałem z tego nigdy w zadaniach
18 sty 23:02