Znajdź postać jawną wzoru rekurencyjnego
Weronika: Hej. Potrzebuje pomocy z poniższym zadaniem.
Znajdź postać jawną wzoru rekurencyjnego.
Sn = 5sn−1 − 6sn−2 gdzie S0 = 1 i S1 = 1
Będę bardzo wdzięczna za pomoc 😊
9 sty 08:52
9 sty 09:29
Mariusz:
S(x)=∑
n=0∞s
nx
n
∑
n=2∞s
nx
n=∑
n=2∞5s
n−1x
n−∑
n=2∞6s
n−2x
n
∑
n=2∞s
nx
n=5x(∑
n=2∞s
n−1x
n−1)−6x
2(∑
n=2∞s
n−2x
n−2)
∑
n=2∞s
nx
n=5x(∑
n=1∞s
nx
n)−6x
2(∑
n=0∞s
nx
n)
∑
n=0∞s
nx
n−1−x=5x(∑
n=0∞s
nx
n−1)−6x
2(∑
n=0∞s
nx
n)
∑
n=0∞s
nx
n−1−x=5x(∑
n=0∞s
nx
n)−5x−6x
2(∑
n=0∞s
nx
n)
S(x)−1−x=5xS(x)−5x−6x
2S(x)
S(x)(1−5x+6x
2)=1−4x
| | A(1−3x)+B(1−2x) | |
S(x)= |
| |
| | (1−2x)(1−3x) | |
A+B=1
−3A−2B=−4
2A+2B=2
−3A−2B=−4
−A=−2
A+B=1
A=2
B=−1
S(x)=∑
n=0∞2*2
nx
n+∑
n=0∞(−3
nx
n)
S(x)=∑
n=0∞(2*2
n−3
n)x
n
s
n=2*2
n−3
n
9 sty 10:16
kerajs: r2=5r−6
(r−2)(r−3)=0
Sn=A2n+B3n
Pozostaje rozwiązać układ równań:
1=A20+B30 ∧ 1=A21+B31
9 sty 10:41