cyfry
kasia0948: Znajdz dwie ostatnie cyfry liczby 131410
5 sty 17:43
Adamm:
1410 log
10(13) ≈ 1570
ostatnie dwie cyfry to 4 i 5
5 sty 17:52
chichi: Nie wiem, co to za słaba metoda, ale powołując się na tw. Eulera ostatnie cyfry to 4 i 9
5 sty 18:04
Mila:
49
5 sty 18:11
Adamm: @chichi idąc logicznym krokiem twoja metoda jest najsłabsza, bo to nie są ostatnie cyfry, tylko
pierwsze
5 sty 18:12
chichi: To, która jest bardziej efektywna? Ta, która doprowadza do dobrego wyniku czy ta co doprowadza
do złego? Przecież to logiczne
5 sty 18:15
chichi: @Adamm o czym ty mówisz? jakie pierwsze a nie ostatnie?
5 sty 18:16
Mila:
Hej, górale nie bijta się

49
5 sty 18:18
chichi: @
Mila Dzień dobry, oczywiście ze 49
5 sty 18:21
Adamm: Jak się ma łeb schowany jak struś pędziwiatr w ziemii to każdy wynik jest zły
5 sty 18:37
Adamm:
To która cyfra pierwsza a która ostatnia zależy od konwencji.
Moja konwencja jest naturalniejsza bo jak dodajesz np. 23+43 to zaczynach chyba od 3+3
a nie od 2+4, co nie
5 sty 18:38
chichi: Nie będę myślał gdzie łeb ma schowany ktoś, kto podaje zły wynik i w zaparte próbuje się bronić
odwracając świat do góry nogami, dywagując od poprawności rozwiązanego problemu. Dwie ostatnie
cyfry to 49 i tego chłopie nie zmienisz. Miłego wieczoru
5 sty 18:48
Adamm: Trochę się zawiodłem
5 sty 18:59
Mila:
chichi napisz swoje rozwiązanie
5 sty 19:59
Mila:
Adamm, różne zadania z poziomu studiów rozwiązywałeś, sądzę ,
że to ułatwiło Ci początki studenckich zmagań z matematyką.
Nie zmarnuj swojego potencjału, wg mnie masz duże możliwości do odniesienia sukcesu
w twórczej pracy.
Myślałeś o studiach na prestiżowej uczelni europejskiej?
Teraz studenci mają takie możliwości.
5 sty 22:23
chichi:
φ(100)=φ(4)×φ(25)=2*20=40
NWD(13,100)=1 − 13 i 100 są względnie pierwsze
Z twierdzenia Eulera:
1340≡1 mod 100≡
≡(1340)35*1310≡1310 mod 100≡
≡1310 mod 100≡
≡1695 mod 100≡
≡695 mod 100≡
≡692*692*69 mod 100≡
≡(4761)2*69 mod 100≡
≡(61)2*69 mod 100≡
≡ 256749 mod 100≡
≡49 mod 100
dwie ostatnie cyfry liczby 131410 to: 49
5 sty 23:22
chichi: @
Mila z miła chęcią zobaczę też twoje rozwiązanie, o ile jest inne
5 sty 23:26
Mila:
1)
n=13
1440=(10+3)
1410=
| | | | | |
=[101410+ | *101409*31+,.....+ | *101*31409] +31410 |
| | | |
Każdy składnik w nawiasie jest podzielny przez 100.
Dwucyfrowa końcówka liczby n będzie taka jak w liczbie 3
1410
2)
3⊥100
φ(100)=40
3
40=1 (mod100)
1410=35*40+10
3
1410=[(3
40]
35*3
10
3
10=9
5=49(mod100)⇔
3
1410=49(mod 100)
===============
6 sty 16:04
6 sty 16:05
Mila:
Jeśli chodzi o spojrzenie na dwucyfrowy początek pewnych liczb, to jest to ciekawy problem ,
trudniejszy.
6 sty 16:08
chichi:
@
kasia0948 jeśli w ogóle to czytasz to zostawiam przykład dla ciebie:
Znajdź dwie ostatnie cyfry liczby
1113823
6 sty 18:11
Mila:
Chyba nie czyta
6 sty 18:13
chichi:
@
Mila Przepisane rozwiązanie już u wykładowcy to czym się przejmować?
6 sty 20:02
kasia0948: dziekuje bardzo kazdemu kto pisal, juz zrozumialam. a co gdy liczby nie sa wzglednie pierwsze?
moglby ktos podac jakis przyklad?
6 sty 22:29
Adamm: To wtedy chińskie twierdzenie o resztach
6 sty 23:09
chichi:
Dokładnie jak pisze @
Adamm spróbuj przykład taki:
15377 polecenie oczywiście to
samo. Podpowiedź: będzie potrzebny układ kongruencji
6 sty 23:15
kerajs:
Bynajmniej. Tu od razu i bez liczenia można można podać wynik 15377mod 100=75
podobnie jak tu 153234567899876543234567890876543277mod 100=75 lub tu:
1537732456789009876543234567890098765432mod 100=25
wynik z 18:11 to 71
6 sty 23:26
chichi: Zgadza się szefie, wyniki jak najbardziej poprawne, ale podejrzewam, że @
kasia0948 szuka
sprawdzonych algorytmów
6 sty 23:34
kasia0948: Udalo mi sie rozwiazac ten uklad i rowniez otrzymalam wynik 75, jeszcze raz slicznie dziekuje
wszystkim za pomoc, a czy dalby ktos rade jeszcze pomoc w zadaniu z geometrii? siedze nad nim
juz 2 dni i nie moge nic policzyc
7 sty 13:42
Mila:
I gdzie to zadanie z geometrii?
7 sty 17:31
chichi:
@
Mila Pojawiło się na forum ciekawe zadanie z geometrii od @
Rumcajs72 czyżby to nasza
kasia?
7 sty 19:13
Mila:
Może, wyszedł mi nieładny wzór
7 sty 21:18
chichi: Co ci wyszło?
7 sty 21:18
chichi: A no ja nie wiem czy ma, ale mam pomysł na zadanie, dlatego pytam jaki wyszedł, bo jak wrócę to
porównam z twoim
7 sty 21:22
Mila:
No to super

Mój sposób bardzo prosty, ale wynik?
7 sty 21:26
chichi: A czymże jest to α w twoim wyniku?
7 sty 21:28
Mila:
Tradycyjne oznaczenie wierzchołków i kątów Δ.
7 sty 21:32
kerajs: Jeśli linia średnia to linia środkowa to mi, przy min{a,b,c}=c, wychodzi:
7 sty 21:39
chichi:
Potwierdzam wynik @
kerajs 
Wstawię później swoje rozwiązanie
7 sty 21:41
chichi: Oczywiście również przyjąłem, że linia środkowa to linia średnia, aczkolwiek pierwszy raz
spotykam się z taką nazwą
7 sty 21:47
Mila:
chichi Zgadza się, pomyliłam się w rachunkach. Mam taki sam wynik
7 sty 22:16
chichi: @
Mila możesz wstawić swoje rozwiązanie, ja przed 24 myślę, że też zdążę
7 sty 22:20