algebra liniowa
Filip:
Witam, prosilbym o sprawdzenie ponizszych zadan(ew rozwiazania w przypadku bledu)

Zad 1
Przez punkt P(1,4−3) poprowadzic prosta przecinajaca prosta
l: x=2t i y=3−t, z=2+t, t∊R pod katem prostym
| | 3 | | 11 | |
l: x=1−2t i y=2− |
| t i z=−4− |
| t |
| | 4 | | 2 | |
Zad 2
Przez punkt A(1,−1,1) poprowadzic plaszczyzne prostopadla do plaszcyzny
π
1: x−y+z−1=0 i π
2:2x
yz1=0
π
⊥: −2x+y+3z=0
Zad 3
znalezc kat miedzy miedzy prosta
l: 3x−2y=24 i 3x−z=−4
a plaszczyzna π
0: 6x+15y−10z+31=0
α≈74
o
4 sty 15:55
Mila:
W (1) pomijając prostopadłość ,punkt (1,4,−3) nie należy do prostej, której równanie podałeś.
(3) mam inny kąt
.
Jaki masz sin kąta między wektorem kierunkowym prostej i wektorem normalnym płaszczyzny ?
(2) tam masz równanie krawędziowe prostej
x−y+z−1=0 i 2x=0 ?
Czy x−y+z−1=0 i 2x+y+z+1=0
4 sty 18:30
Filip:
Zadanie 2
2x+y+z+1=0
W takim razie, czy moglabys zamiescic swoje rozwiazania z komentarzami? Bardzo prosze
4 sty 19:06
Mila:
Zadanie (1)
1)
P(1,4,−3)
Prosta:
l:
x=2t
y=3−t,
z=2+t, gdzie t∊R
k
=[2,−1,1] −wektor kierunkowy prostej l
2) m⊥l i P∊m
P'− Rzut prostokątny punktu P na prostą l;
P'=(2t,3−t,2+t)
PP'
→=[2t−1, 3−t−4,2+t+3] =[2t−1,−t−1,t+5]⊥k
→⇔
[2t−1, −t−1,t+5] o [2,−1,1]=0⇔
2*(2t−1)+(−1)*(−t−1)+1*(t+5)=0
| | 7 | | 1 | | 13 | |
PP'→=[− |
| ,− |
| , |
| ] || [7,1,−13] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
k
1→=[7,1,−13]− wektor kierunkowy prostej m
(spr. ⊥) [7,1,−13]o [2,−1,1] =0
m: P(1,4,−3 ) ∊m
albo
x=1+7s
y=4+s
z=−3−13s, gdzie s∊R
================
JC może spojrzy i poda Ci krótszy sposób.
4 sty 19:31
Mila:
Zadanie 2) Masz dobrze.
Przez punkt A(1,−1,1) poprowadzić płaszczyznę prostopadłą do płaszczyzny
π1: x−y+z−1=0 i π2: 2x+y+z+1=0
n1=[1,−1,1], n2=[2,1,1]
n1 x n2=[1,−1,1] x[2,1,1]= [−2,1,3] || [2,−1,−3]
n→= [2,−1,−3]− wektor normalny szukanej płaszczyzny
====================
π⊥π1 i π⊥π2
π: 2*(x−1)−(y+1)−3*(z−1)=0
π: 2x−y−3z=0
4 sty 21:04
Mila:
zadanie 3)
Napisz jak liczyłeś.
4 sty 21:05
Filip:
Tak, zadanie pierwsze inaczej troche liczyles, ale tez teraz sie zorentowalem, ze podalem zle
wspolrzedne punktu P, powinno byc P=(1, 2, −4)
Zadanie 3 liczylem tak:
n
1→=[1,−1,1]
n
2→=[2,1,1]
n
1→ x n
2→ = [2,6,6]=v
→
u
→=[6,15,01]
4 sty 21:20
Mila:
Znaleźć kąt miedzy między prostą
l: 3x−2y=24 i 3x−z=−4
a płaszczyzną
π
0: 6x+15y−10z+31=0
n
→=[6,15,−10]− wektor normalny płaszczyzny
1)
k
→=[3,−2,0] x [3,0,−1]=[2,3,6] − wektor kierunkowy prostej l
α− jest kątem ostrym między wektorem normalnym płaszczyzny i wektorem kierunkowym prostej
| | π | |
φ= |
| −α − Kąt między prostą a płaszczyzną w R3 |
| | 2 | |
licz teraz.
4 sty 22:22
Filip:
Przepraszam, pomieszaly mi sie cyfry, oczywiscie liczylem tak jak ty, jednak wektor kierunkowy
prostej l, wspolrzedna y wyszla mi 6

I dlaczego liczymy sinus zmiast cosinusa?
4 sty 22:38
jc: Te same rachunki, co u Mili, ale trochę inne spojrzenie.
Rysujemy płaszczyznę prostopadłą do prostej (x,y,z)=(0,3,2) + t( 2, −1, 1)
przechodzącą przez punkt (1,4,−3): 2x−y+z=d=2−4−3=−5
Teraz znajdujemy przecięcie płaszczyzny z prostą:
2(2t)−(3−t)+(2+t)=−5
6t=−4, t=−2/3
punkt przecięcia = (0,3,2) − (2/3)(2,−1,1) =(−4/3, 11/3, 4/3)
Wektor kierunkowy szukanej prostej:
(−4/3, 11/3, 4/3) − (1, 4,−3)=(−7/3, −1/3, 13/3) || (7,1,−13)
Szukana prosta (x,y,z) = (1,4,−3) + t(7,1,−13).
−−−−
Niedawno na forum było zadanie w którym należało sprawdzić, że
wektor u jest prostopadły do wektora u2 v − u*v u.
Można było wykorzystać ten wzór biorąc u=(2,−1,1), v=(1,4,−3)−(0,3,2)=(1,1,−5).
Wzór daje wektor 6(1,1,−5) + 4(2,−1,1) = (14,2,−26) = 2 (7,1,−13)
4 sty 23:15
Mila:

Dziękuję
4 sty 23:37
Filip:
Dzieki za rozwiazanie, znajomy podal mi inne i jestem ciekaw czy tez jest poprawne.
Pierw wyznaczam wektor rownolegly do prostej l −> z tego dostaje plaszczyzne prostopadla do
prostej l oraz przechodzaca przez punkt P
Nastepnie licze punkt przeciecia prostej l z plaszczyzna
No i pozniej moge wyznaczyc wektor P, ktory bedzie rownolegly do szukanej prostej.
Jesli jest to sposob poprawny to mam pytanie, skad wiemy, ze plaszczyzna ktora otrzymamy z
wektora rownoleglego do prostej l bedzie pod katem prostym?
4 sty 23:39
jc:

To jest to samo, co ja napisałem. Spróbuję narysować.
u = wektor kierunkowy prostej, linia przerywana = prosta
czerwony kwadrat symbolizuje płaszczyznę prostopadłą do prostej przechodzącą przez punkt P.
Prosta przecina płaszczyznę w punkcie Q.
Wektor Q−P leży jest równoległy do płaszczyzny, a więc jest prostopadły do prostej.
5 sty 00:09
Filip:
Mila dlaczego zamiast cosinusa liczysz sinus? Czy w takim razie α≈14o?
5 sty 16:19
Mila:

α− Kąt między wektorem kierunkowym prostej a wektorem normalnym płaszczyzny
φ−kąt między prostą l a jej rzutem prostokątnym (m) na płaszczyznę
W iloczynie wektorowym masz we wzorze sin kąta między wektorami
Jeśli zapiszemy:
zatem
sinφ=cosα
Możesz od razu napisać :
Napisz treść zadania 3 jeszcze raz, bo inaczej mi wychodzi, a chcę Ci pokazać dwoma sposobami.
6 sty 17:37
Filip:
Tutaj tresc zadania 3
Znalezc kat miedzy miedzy prosta
l: 3x−2y=24 i 3x−z=−4
a plaszczyzna π0: 6x+15y−10z+31=0
Jednak zakladam ze chodzilo ci o zadanie 2

, tresc:
Przez punt A(1, −1, 1) poprowadzic plaszczyzne prostopadla do plaszcyzny
π
1: x−y+z−1=0
π
2: 2x+y+z+1=0
Podrzucam jeszcze kolejne, z tym tez mialem problem:
Zadanie 4
Znalezc wysokosc rownolegloscianu rozpietego przez wektory
v
1=[1,3,7]
T, v
2=[−3,2,1]
T, v
3=[−2,−1,2]
T, poprowadzona na sciane rozpieta przez v
1 i v
2
6 sty 18:00
jc: Rozwiązanie zadania 4.
| | objętość | | |v3 * (v1 x v2)| | |
h = |
| = |
| |
| | pole podstawy | | |v1 x v2| | |
6 sty 21:20
Filip:
jc dzięki, czyli zwykłe podstawienie do wzoru...

Podrzucam kolejne, w wolnej chwili możesz spojrzeć:
Znajdź odległość prostych skośnych
| | x+1 | | y | | z−1 | |
l1= |
| = |
| = |
| i l2: x=t, y=−1+3t, z=2+4t, t∊R |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
I tutaj też się nasuwa moje pytanie, jak interpretować zapis prostej l
1, pierwszy raz się z
takim zapisem spotykam
Pozdrawiam
7 sty 12:13
jc: | x+1 | | y | | z−1 | |
| = |
| = |
| to taki staroświecki zapis. |
| 1 | | 1 | | 2 | |
x=t−1
y=t
z=1+2t
i masz już normalnie.
7 sty 13:23