Przykład nie do policzenia
jaros: Czy tutaj jest jakiś metoda na ten przykład? Bo wolfram nie podaje rozwiązania "krok po korku"
a liczenie tego "na piechotę" z przeszkleniem na liczbę "e" jest zbyt czasochłonne
| | arcsin(x) | |
limx−>0( |
| )1/x2 |
| | x | |
5 sty 17:08
5 sty 17:14
jaros: Rozwiązanie 6latka by wystarczyło? Bo to co zrobił @Adamm tak średnio rozumiem XD
5 sty 17:24
Filip:
nie, bo sposobem 6latka dostajesz 1inf co jest symbolem nieoznaczonym
5 sty 17:26
jaros: Tylko wolfram mówi. że to jest √e (piersiątek 6 stopnia) więc Adamm też ma źle
5 sty 17:31
5 sty 17:33
jc: arcsin x = x + x3/6 + ...
Dlatego granica = e1/6
5 sty 17:45
Filip:
| | arscinx | | arcsinx−x | |
limx−>0( |
| )1/x2=limx−>0(1+ |
| )1/x2= |
| | x | | x | |
| | arcsinx−x | |
=limx−>0(1+ |
| )1/x2*(arcsinx−x)/x*x/(arcsinx−x)= |
| | x | |
=e
limx−>01/x2*(arcsinx−x)/x
| | arcsinx−x | | 0 | |
limx−>0 |
| = |
| |
| | x3 | | 0 | |
hospitalizujemy
| d(arcsinx−x) | | 1−√1−x2 | |
| = |
| |
| dx | | √1−x2 | |
| | arcsinx−x | | 1−√1−x2 | | 0 | |
limx−>0 |
| = |
| = |
| |
| | x3 | | 3x2√1−x2 | | 0 | |
hospitalizujemy znowu
| d(3x2√1−x2) | | 6x−9x2 | |
| = |
| |
| dx | | √1−x2 | |
| | arcsinx−x | | x | | 0 | |
limx−>0 |
| = |
| = |
| |
| | x3 | | 6x−9x2 | | 0 | |
znowu hospitalizujemy
| | arcsinx−x | | 1 | | 1 | |
limx−>0 |
| = |
| = |
| |
| | x3 | | 6−18x | | 6 | |
Czyli finalnie granica wynosi
6√e
5 sty 17:46
jaros: Ok ok rozumiem teraz, dzięki za fajne rozpisanie ale jeszcze powiedziałbyś mi skąd się bierze
1/x2*(arcsinx−x)/x*x/(arcsinx−x) w potędze?
5 sty 17:59
ICSP: jaors spójrz na wpis jc.
Granice dostajesz w jednej linijce.
5 sty 18:15
Filip:
Witam cie
ICSP 
Skad wziela sie metoda
jc?

Pozdrawiam
5 sty 18:28
Mila:
Z rozwinięcia arcsin(x) w szereg:
| | x2 | |
lim x→0 (1+ |
| )1/x2=e1/6 |
| | 6 | |
5 sty 20:45