arcsinx | ||
przy x→0 | →1 | |
x |
1 | |
→∞ jako odwrotnosc nieskonczenie malej | |
x2 |
arc sin (x) | ||
lim x→0 | 1/x2 →1 | |
x |
arcsin(x)−x | ||
=(1+( | ))1/x2 = | |
x |
arcsin(x)−x | ||
[(1+( | ))x/(arcsin(x)−x)](arcsin(x)−x)/x2 | |
x |
t2 | t−sint | |||
(t−sint)/sin2t= | * | |||
sin2t | t2 |
t−sint | 1−cost | sint | |||
=H= | =H= | →0 | |||
t2 | 2t | 2 |
cos(x+Δx)−cos(x) | ||
limΔx→0 | = | |
Δx |
cos(x)cos(Δx)−sin(x)sin(Δx)−cos(x) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
cos(x)(cos(Δx)−1)−sin(x)sin(Δx) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
cos(Δx)−1 | sin(Δx) | |||
limΔx→0cos(x) | +limΔx→0(−sin(x)) | |||
Δx | Δx |
cos(Δx)−1 | sin(Δx) | |||
limΔx→0cos(x)limΔx→0 | +limΔx→0(−sin(x))limΔx→0 | |||
Δx | Δx |
cos(Δx)−1 | sin(Δx) | |||
cos(x)limΔx→0 | −sin(x)limΔx→0 | |||
Δx | Δx |
t−sin(t) | ||
Ja myślałem aby ograniczyć funkcję | nierównościami i skorzystać z trzech ciągów | |
t2 |
1−cos(t) | ||
Jeśli chodzi o granicę | to tutaj zadziała albo przejście na kąty połówkowe | |
2t |
sin(x+Δx)−sin(x) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
sin(x)cos(Δx)+cos(x)sin(Δx)−sin(x) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
sin(x)(cos(Δx)−1)+cos(x)sin(Δx) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
cos(Δx)−1 | sin(Δx) | |||
limΔx→0sin(x) | +limΔx→0cos(x) | |||
Δx | Δx |
cos(Δx)−1 | sin(Δx) | |||
limΔx→0sin(x)limΔx→0 | +limΔx→0cos(x)limΔx→0 | |||
Δx | Δx |
cos(Δx)−1 | sin(Δx) | |||
sin(x)limΔx→0 | +cos(x)limΔx→0 | |||
Δx | Δx |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |