pochodne funkcji
andrzej: mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to rozwiązywać:
a)y=72x+35x
b)y=ln(5ex+7)
c)y=x3ex
4 sty 18:17
andrzej: umie ktoś to zrobić?
4 sty 18:45
Szkolniak: XD oj andrzej andrzej..
4 sty 18:46
andrzej: to pomoże ktoś?
4 sty 18:50
Szkolniak: Podpunkt a)
y=7
2x+3
5x
Korzystamy ze wzoru: (a
x)'=a
x*ln(a)
| d | | d | | d | |
| 72x+35x= |
| 72x+ |
| 35x=72x*ln(72)+35x*ln(35) |
| dx | | dx | | dx | |
4 sty 18:51
Szkolniak: Spróbuj podpunkt b.
Jest to funkcja złożona, gdzie funkcją zewnętrzną jest funkcja y=ln(x), a wewnętrzną funkcja
y=5ex+7.
Pochodna funkcji złożonej jest postaci: f'(g(x))*g'(x),
gdzie u nas: f(x)=ln(x) i g(x)=5ex+7
4 sty 18:56
andrzej: dalej nic ...
4 sty 19:03
andrzej: wie ktoś jak to zrobić?
4 sty 19:06
4 sty 19:09
Qulka: c)
3x2ex+x3ex
4 sty 19:09
andrzej: dziękuję, a z jakich wzorów korzystałaś?
4 sty 19:12
Filip:
Szkolniak,
x x1 andrzej anonim123 czy to ta sama osoba?
4 sty 19:13
Qulka:
b) f(g(x))'=f'(g(x))•g'(x)
c) (f•g)'=f'•g+f•g'
4 sty 19:14
andrzej: nie
4 sty 19:14
andrzej: dzięki
4 sty 19:14
4 sty 19:18
Szkolniak: Pewnie tak, ale zakładam że zero w tym chęci i po prostu jest to przepisywane żeby komuś oddać,
także nie chce mi się już tłumaczyć ani pisać
4 sty 19:19
andrzej: a taki przykład to wyniki jest taki:
y=ln(lnx)
zgadza się?
4 sty 19:48
Qulka: tak
4 sty 19:54
andrzej: dzięki
4 sty 19:55