zespolone
Filip:
Witam, jak rozwiazac rownanie z
5=1, dziekuje z gory
4 sty 13:17
4 sty 13:24
6latek: Napisze je tak bo lepiej mi sie pisze u niz z
u
5=1
u
5=0
(u−1)(u
4+u
3+u
2+u+1)=0
stad u=1 lub
u
4+u
3+u
2+u+1=0
u=0 nie jest pierwiastkiem tego rownania wiec dzielimy obie strony tego rownania przez u
2
Mamy wtedy
Podstawienie
−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
stad t2= (u+ |
| )2 = u2+2+ |
| |
| | u | | u2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z tego mamy
Rownanie A zapiszmy tak
Podstawiamy teraz wzory na t i mamy
(t
2−2+t+1=0
t
2+t−1=0
Rozwiazujc to rownanie
mamy
Wracamy do podstawienia
mamy do rozwiazania dwa rownania
Rozwiaz sobie te dwa rownania (tylko pamietaj ze u nie moze rownac sie 0 )
Dostaniesz 4 pierwiastki i ten u=1 i masz wszystkie 5
4 sty 14:38
6latek: tam ma by u5−1=0 na poczatku
4 sty 14:38
Filip:
Jak doszedles do tego, ze
u5−1=(u−1)(u4+u3+u2+u+1)
4 sty 16:29
chichi: an−1=(a−1)(an−1+an−2+...+a1+a0)
4 sty 16:32
Szkolniak: Schematem Hornera można
4 sty 16:32
Saizou :
z
5 = 1
Oczywistym jest jeden pierwiastek z
0 = 1. Każdy kolejny leży na okręgu jednostkowym
| | 2π | |
i jest przesunięty (obrócony) względem z0 o kąt równy k* |
| , gdzie k ∊{0, 1, 2, 3, 4} |
| | 5 | |
Czyli lepiej skorzystać z postaci trygonometrycznej lub wykładniczej
| | 2π | | 2π | |
zk = cos( |
| *k) + isin( |
| *k) |
| | 5 | | 5 | |
4 sty 16:40
Mila:

Ilustracja .
5√1
|1|=1
z
0=1
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=z0*(cos |
| +i*sin |
| ) , gdzie k∊{1,2,3,4} |
| | 5 | | 5 | |
z
1=cos (72
o)+i sin (72
o)=?
z
2=cos (144
o)−i sin (144
o) =−cos (36
o)+i sin(36
o)=?
i dalej łatwo
4 sty 17:18
4 sty 17:26