ppp
ppp: Liczby zespolone. 6√−27
cosφ=−3√3
sinφ=0
Pytanie co dalej?
3 sty 20:12
Filip:
A co musisz zrobic?
3 sty 21:25
ppp: Wyznaczyć rozwiązania tego przykładu, będzie ich 6. Chcę skorzystać ze wzorów de Moivre’a, ale
nie wiem jak wyznaczyć kąt.
3 sty 21:34
Mila:
6√−27
z=−27
|z|=27
6√27=
6√33=
√3
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=√3*(cos |
| +i sin |
| ) dla k∊{0,1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | | 3 | | √3 | |
z0=√3*(cos |
| +i sin |
| )=√3*( |
| +i* |
| )= |
| +i * |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π+2π | | π+2π | | π | | π | |
z1=√3**(cos |
| +i sin |
| ) =√3*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
z
1=
√3
Licz dalej sam.
3 sty 21:51
Mila:
|cosx|≤1 więc nie może mieć wartości −3√3.
3 sty 21:53
6latek: Dobry wieczor
Milu 
A te przeciwne do
3√−1 to sa pierwiastki
3√1 (mozna je sobie pamietac )
3 sty 22:04
Filip: Witam, czy mozna podejsc do tego, rozwiazujac rownanie z
6=−27? Jesli nie, to dlaczego?
Pozdrawiam
3 sty 22:18
HGH: mozna
3 sty 22:19
6latek: Ja uwazam ze mozna
3 sty 22:20
6latek:

Chociaz teraz ma watpliwosc co do swojego wpisu
arg(1) to φ=0
arg(−1) to φ=π
stad arg(−27)=π czyli tak jak napisala
Mila a nie φ=0 (tak jak napisalem ja )
Chodzi o argument glowny
3 sty 22:29
Filip:
W takim razie sprobuje rozwiazac rownanie
z6=−27
z6+27=0
(z2+3)(z4−3z+9)=0
Tu jednak sie zarzymalem bo nie wiem jak rozlozyc z4−3z+9
3 sty 23:19
Filip:
Tam powinno byc z4−3z2+9, to moze teraz podstawienie t=z2?
3 sty 23:22
Mila:
(z2+3)*(z4−3z2+9)=0
z=i√3 lub z=−i√3 lub z4−3z2+9=0
Licz dalej
3 sty 23:26
Mila:
Nie będzie łatwo.
3 sty 23:44
Mila:
Filip Jutro podam inny sposób

Dobranoc
3 sty 23:51
Filip:
z
4−3z
2+9=0
t=z
2
t
2−3t+9=0
Tutaj sie blokuje, jeszcze drugie podejscie
z
4−3z
2+9=(z
2+az+b)(z
2+cz+d)
(z
2+az+b)(z
2+cz+d)=z
4+z
3c+z
2d+z
3a+acz
2+daz+bz
2+bcz+bd=
=z
4+(c+a)z
3+(d+ac+b)z
2+(da+bc)z+bc
c+a=0
d+ac+b=−3
da+bc=0
bc=9
No i tutaj by trzeba bylo rozwiazac, ale narazie tez sie blokuje, dobranoc
3 sty 23:51
Filip:
Ok, idac dalej
c=−a
da−ab=0
a(d−b)=0
jesli a=0 to c=0 (a nie moze, bo bc=9) wiec d=b
2b−a
2=−3
−18−a
3+3a=0
a
3−3a+18=0=W(a)
W(−3)=−27+9+18=0
Dzielac, otrzymiujemy
W(a)=(a+3)(a
2−3a+6)
a
2−3a+6=0
Δ<0, wiec
a=−3
b=3
d=3
c=3
Podkladajac, dostajemy
z
4−3z
2+9=(z
2−3z+3)(z
2+3z+3)
Teraz juz latwo pojdzie
4 sty 00:15
Mila:
21:21 poprawka z
1=
√3*i
Ładnie wymyśliłeś

Jednak dużo więcej pracy niż z postacią trygonometryczną.
1) z
0=
√3i bo (
√3i)
6=[(
√3i)
2]
3=(−3)
3=−27
2)
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=√3i*( cos |
| +i sin |
| ), k∊{1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
bardzo łatwo się liczy.
4 sty 23:19